Budově jablonecké Střední školy řemesel a služeb v Podhorské ulici hrozí demolice

24. listopad 2019

Liberecký kraj opět řeší, co s budovou Střední školy řemesel a služeb v Podhorské ulici v Jablonci nad Nisou. Ta se loni při rekonstrukci částečně zřítila a museli ji zabezpečit vnější ocelovou konstrukcí. Během dalších prací ale stavbaři v objektu zjistili další problémy, jako jsou nekvalitní zdi a příčky nebo poškozené inženýrské sítě.

Ve škole se kvůli vážnému narušení statiky konstrukcí loni koncem listopadu zřítila část zdi v prvním a druhém patře. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu.  Podle statika vznikla ve škole řetězová reakce, kdy se zřítila narušená stěna i stěna nad ní. Zřítil se i strop, který pádem probořil klenby v suterénu. Nikomu se tehdy nic nestalo, protože se studenti od zahájení prací učí jinde.

Podle odbornice na statiku Hany Gattermayerové byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech minulého století. Nezavinil ji tedy dodavatel stavby, který o slabinách budovy nemohl vědět, protože vše skrývaly omítky. Poškozenou budovu zvenčí podepřela dodavatelská firma šesti ocelovými věžemi a poškozená patra zpevnila stojkami.

„Tato část budovy je bezpečná, statické posudky ale odhalily další slabiny, stěny je třeba zpevnit a vylít betonem. Pád střechy také potrhal veškeré inženýrské sítě - vodu, elektřinu, plyn, odpady. To i v patrech, která nebyla zřícením zdí přímo zasažena," popsal krajský radní pro školství Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj.

Podpůrnou ocelovou konstrukci zatím nelze odstranit. Část Podhorské ulice bude proto dál průjezdná jen jednosměrně

Liberecký kraj podle něj už do zabezpečení budovy investoval zhruba 30 milionů korun a nyní zvažuje, zda investovat další miliony nebo projekt ukončit a objekt raději strhnout „Obě varianty ale přijdou podle odhadů na desítky milionů korun," doplnil Tulpa. Rada kraje bude o škole jednat na začátku prosince.

Zatím ale podle Tuply není možné odstranit ani ocelové věže, které budovu zvenku podpírají. Provoz v sousední Podhorské ulici, která je součástí frekventované silnice 14, tak bude dál jen jednosměrný a to nejméně do března.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související