Bude podchod k hokejové aréně bezpečnější? Zajímá se o něj vedení Liberce

Na padesátimilionové rekonstrukci podchodu pro pěší, který vede pod železniční tratí k hokejové aréně, se chce podílet Liberec.

Z vlastního rozpočtu by mělo město uvolnit maximálně 8,8 milionu korun, dalších zhruba 20 milionů se pokusí radnice získat na dotacích. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že jde o řešení, jak příspěvek přímo z rozpočtu města snížit o polovinu. Původní odhad byl skoro 17 milionů, což zastupitelé města kritizovali. S novou variantou většina z nich souhlasila, opozice má ale nadále výhrady.

„Našli jsme další stavby, které jsou v rámci projektu financovatelné ze Státního fondu životního prostředí,“ uvedl primátor. Do projektu chce radnice přidat vybudování smíšené stezky pro pěší a cyklisty v ulici 28. října, která by navazovala na výstup z podchodu. Bez stezky by o dotaci na projekt nejspíš žádat nemohla.

Část opozice si ale myslí, že vedení radnice manipuluje s fakty a za úpravy spojené s podchodem zaplatí město ze svého výrazně více. „V záměru je projekt rozdělený do etap. Ono domnělé snížení nákladů tak představuje pouze operaci, kdy do nákladů není zahrnuta bezbariérová rampa z podchodu na ulici 28. října. Při započtení nákladů na tuto rampu se dostáváme na částku zhruba 16 milionů korun,“ uvedl za opoziční Změnu pro Liberce Jindřich Felcman. 

Rekonstrukci železničního propustku připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ale nechce platit celou opravu odhadovanou na 53 milionů korun. „Budeme čekat na rozhodnutí ekonomické komise ministerstva dopravy, jestli takto námi garantovanou spoluúčast vezme jako akceptovatelnou,“ uvedl Zámečník. Pokud tomu tak bude, podchod by se měl začít opravovat v roce 2022. Město by mělo zaplatit náklady na jeho rozšíření, osvětlení a zajištění bezbariérového výstupu z něj a také na vybudování smíšené stezky.

Podchod mezi částmi města Horní Růžodol a Rochlice využívají hlavně lidé, kteří míří za nějakou akcí do Sport parku s hokejovou arénou, studenti gymnázia a místní. Denně jim projde přes 500 lidí, při větší akci ve Sport parku je to kolem 1 200 lidí. V současném stavu ale moc bezpečně nepůsobí. Je tmavý, na šířku má dva metry, na výšku 1,85 metru a ústí do dvou frekventovaných ulic 28. října a Doubská. Denně tudy projede přes 10 tisíc vozidel. V záměru se počítá s rozšířením podchodu na pět metrů, na výšku by měl mít 2,5 metru a měl by být zkrácen z 41 na 33 metrů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související