Město Liberec schválilo spoluúčast na opravě skokanských můstků na Ještědu. Náměstek Jiří Němeček z ANO kvůli tomu rezignoval

25. říjen 2019 15:50

Před týdnem vedení města oznámilo, že získání dotace na rekonstrukci skokanských můstků na Ještědu nepodpoří. Pak si to radní rozmysleli.

Ještě minulý týden to vypadalo, že město Liberec nepodpoří získání dotace na rekonstrukci skokanských můstků na Ještědu, budoucnost sportovního areálu tím byla ohrožena, protože žádost o dotaci na opravu můstků musí podat právě město, jako jejich vlastník.
Radní tehdy argumentovali tím, že peníze je nutné vynaložit jinde; například na opravu školních jídelen, na stavbu autobusového terminálu nebo na zřízení vodojemu na pitnou vodu. Situace se ale, podle primátora Jaroslava Zámečníka ze SLK, od té doby změnila. Liberecký kraj odsouhlasil navýšení svého příspěvku, a to na 7,5 miliónu korun a tím se finanční spoluúčast města snížila.

Ve čtvrtek se kvůli tomu sešla mimořádná rada města a spolufinancování odsouhlasila, následně ho schválili i zastupitelé. S tímto obratem nesouhlasil náměstek primátora Jiří Němeček z ANO a ostře se proti němu vyhradil.

Po schválení spoluúčasti města a přestávce Jiří Němeček primátorovi předal rezignaci a ze svého místa v radě odešel. Náhrada za něj zatím není. Jeho nástupce zastupitelstvo zřejmě zvolí na příštím zasedání v listopadu.

Co bude dál se skokanskými můstky na Ještědu?

Primátor Jaroslav Zámečník dostal od zastupitelů za úkol sejít se se zástupci kraje a jednat o dalším navýšení jejich spoluúčasti; případně o převzetí můstků do vlastnictví kraje. Druhou možností je garance společnosti Tatry Mountain Resorts, která sportovní areál na Ještědu provozuje, a Svazu lyžařů ČR, že převezmou finanční zodpovědnost za údržbu skokanských můstků. Podle ředitele skiareálu Jakuba Hanuše to ročně vyjde na stovky tisíc korun. Za 30 milionů korun se teď mají na můstcích instalovat větrné bariéry a vybudovat nové nájezdové stopy. To bylo podle člena komise pro pravidla a rozhodčího pro Mezinárodní lyžařské federace FIS Iva Grégra podmínkou pro konání Světového poháru ve skoku na lyžích v roce 2021.

autor: Eva Malá
Spustit audio