Brány věznic na severu Čech opustili první odsouzení a vazebně stíhaní

2. leden 2013

Desítky severočeských soudců právě teď rozhodují o tom, kteří odsouzení opustí v rámci prezidentské amnestie brány věznic. Rozhodují rychle - první vězni jsou už na svobodě.

Částečná amnestie prezidenta Václava Klause se týká hlavně nedbalostních trestných činů, na svobodu rozhodně nepůjdou ti, kteří se dopustili vraždy nebo jiných zločinů. Soudci teď dostávají na stůl jednotlivé spisy od vězeňské služby a rozhodují o tom, kteří odsouzení nebo lidé ve vazbě půjdou domů.

Někteří se už svobody dočkali - například z vazební věznice v Teplicích už první pětice vězňů odešla, stejně tak jako z vazební věznice Liberci hned po tom, co prošli zdravotní prohlídkou a odevzdali všechny erární věci.

Pro soudce a taky státní zástupce je rozhodovací maratón velmi náročný, protože mají své vlastní trestní věci k řešení, je jich navíc méně, neboť někteří soudci jsou nemocní nebo na dovolené. V Liberci zasedá celkem šest soudců, mají výhodu, že jsou ve svých kancelářích, protože zdejší Justiční palác je propojený s věznicí tunelem.

Jak řekla předsedkyně okresního soudu Ivana Šoljaková, mezi soudem a věznicí lidé doslova se spisy kmitají. Soud by chtěl dnes do večera rozhodnout o 80 případech, celkem by se měla amnestie tady v Liberci týkat asi tří set vězňů.

Do věznic ve Stráži pod Ralskem a v jabloneckých Rýnovicích odjely čtyřčlenné týmy soudců a zástupců a rozhodují přímo tam. Měly by posuzovat po 150 případech a postupně vězně propouštět.

Na odchod vězňů se přichystala i policie. Podle policistky Vlasty Suchánkové se zaměří zejména na dopravu a zajištění veřejného pořádku v místech věznic.

Spustit audio