Boj o supermarket u Varhan. Spolek protestuje peticí, podle starosty by lidé obchod chtěli

6. září 2024 14:32

V blízkosti Panské skály v Kamenickém Šenově má vzniknout supermarket. S výstavbou na tomto místě ale nesouhlasí místní občanský spolek. Proti plánu sepsal petici.

Čtěte také

V Kamenickém Šenově by měla vzniknout nová prodejna potravin. A to v blízkosti přírodní památky Panská skála, známé třeba z pohádky Pyšná princezna. Obchod chce postavit řetězec Norma. Proti tomu se ale vymezil občanský spolek Sonow, který se stará o místní památky. Vyzval veřejnost, aby se podpisem petice k nesouhlasu připojila.

Petice je adresovaná společnosti Norma, která chce supermarket postavit, a také vedení města. Podle předsedy sdružení Radima Váchy by stavba narušila okolní krajinu. Zároveň ale podle něj spolek není proti samotné výstavbě. Nesouhlasí jen s vybraným místem.

„Supermarket má být v místě, kde je nejřidší hustota obyvatel. Většina obyvatel Šenova by tam musela jet autem. Zatímco třeba v Dolním Šenově, který, co se týče infrastruktury, je na tom podstatně hůř než Horní Šenov, tam by to dávalo smysl,“ říká.

Spolek zatím nasbíral přes 1000 podpisů v papírové i elektronické formě. Podle zjištění Českého rozhlasu tvoří místní signatáři online petice necelých 8 %. Někteří neuvedli své osobní údaje a konečný výsledek se tak může lišit.

Město podle nezávislého starosty Kamenického Šenova Martina Bártla nemá s výstavbou prodejny příliš společného. Měla by totiž stát na soukromém pozemku. Starosta Bártl se ale domnívá, že by většina obyvatel obchod uvítala.

„Nedělali jsme si žádný veřejný průzkum, ale když se o tom lidmi bavíme na našich setkáních, tak větší část lidí nám říká, že by byli rádi, aby tady něco takového bylo. My tady nemáme jediný obchod,“ vysvětluje starosta.

Vedení společnosti Norma o kritice spolku Sonow ví. Vedoucí expanze firmy Michal Schwartzkopf v písemném vyjádření pro Český rozhlas napsal, že podle informací společnosti  většina obyvatel výstavbu prodejny podporuje.

„Náš záměr je plánován na soukromém pozemku v souladu s územním plánem, navíc mezi budoucím objektem a Panskou skálou je již stávající zástavba, která budoucí objekt převyšuje. Situaci s vedením města komunikujeme. Plán výstavby zatím nemáme, v tuto chvíli je podaná žádost o územní rozhodnutí a stavební povolení ve sloučeném řízení,“ píše se v dopise.

Nejbližší větší prodejny jsou v sousední České Kamenici a v Novém Boru.

Spustit audio

Související