Běžný slunečnicový olej se na smažení nedoporučuje. Jak vybrat ten správný, poradí odborník
O slunečnicovém oleji se říká, že není vhodný na smažení. Je to pravda? A jak se vyznat v široké nabídce na pultech obchodů? Redaktorka Bára Kvapilová se ptala odborníka na testování potravin Jana Maryšky.
Čtěte také
„Dá se říct, že olej základní potravina, ale je to opravdu technologicky a chemicky velmi složitá komodita. V podstatě se dá říct, že každý olej se hodí pro něco jiného,“ říká Jan Maryška ze spotřebitelské organizace dTest.
„Možná si posluchači vzpomenou na radu, že slunečnicový olej se hodí zejména pro studenou kuchyni. Dnes už to neplatí, protože se na trhu objevila speciální kategorie slunečnicového oleje ze speciálně vyšlechtěných slunečnic, který se svým chemickým složením velmi dobře hodí třeba i pro smažení a fritování,“ dodává.
Podle čeho tedy v obchodech vybírat, jak poznáme takový olej vhodný na smažení? „Bohužel se ukázalo, že zatím neexistuje úplně jednoznačné označení těchto výrobků. Může pomoct, když na etiketě lahve najdeme napsáno, že se jedná o slunečnicový olej na smažení a fritování, někdy může být tato informace na zadní straně obalu. A bývá také výrazně dražší, než ten klasický slunečnicový olej,“ radí.
Co by se stalo, kdyby někdo použil na smažení olej určený pro přípravu studené kuchyně? A na co přípravě smažených jídel určitě nezapomenout? Poslechněte si záznam rozhovoru.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.
