Betlémy, svařák i koledy nabízí liberecká ZOO při večerní prohlídce

Trochu netradičně můžou dnes 22. prosince večer lidé přijít do liberecké zoologické zahrady. A zjistit, co dělají zvířata po zavírací době. Adventní prohlídka bude vánočně laděná, rozezní se vánoční koledy a rozsvítí se betlémy.

Stejně jako loni, i v letošním roce bude na hlavním vstupu zoologické zahrady připravené Betlémské světlo. Pokud si návštěvníci donesou vlastní svíčku nebo lampu, budou si návštěvníci moct z této večerní akce odnést Betlémské světlo do svého domova.

„Začíná se v 17 hodin, kdy před vstupem budou zpívat koledy žáci z místní základní školy. V 17:15 proběhne koupání slonů, v 18 hodin cvičení lachtanů a hned po cvičení budou hrát kolegové pohádku,“ popisuje program mluvčí ZOO Barbara Tesařová.

Hračky ze zverimexů jako dárky pro zvířata

Návštěvníci se mohou těšit také na dva betlémy. Jeden je umístěný v horní části ZOO a druhý v dolní části. U něj se budou opět zpívat koledy. Příchozí můžou nosit zvířatům dárky v podobě různých hraček. Opice například milují různá lana a provazy. Pro lvy je možné zakoupit v nějakém ze zverimexů sisalové uzly.

Neobyčejný dárek? Notýsek ze zvířecího trusu

Notes z papíru vyrobeného ze zvířecího trusu

Takovým netradičním dárkem, který si mohou návštěvníci naopak ze zoologické zahrady odnést, je ruční papír z trusu býložravých zvířat. Z tohoto neobvyklého ručního papíru s originální strukturou a potiskem se vyrábí různé druhy bloků. Zajímavostí je, že ne každý trus býložravých zvířat je pro výrobu papíru vhodný. Po několika pokusech se výběr ustálil na této zvířecí čtveřici – slon, osel, velbloud a zebra.

autoři: Eva Malá , Tomáš Mařas
Spustit audio