Betlémské světlo si můžete domů odnést z několika míst v kraji

Skauti dnes budou rozdávat na některých místech Libereckého kraje Betlémské světlo. Dopoledne od 9 do 12 hodin i odpoledne od 13 do 17 hodin si ho mohou lidé odnést z kostela na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou, nebo se pro něj můžou zastavit od jedenácti do patnácti hodin na Masarykově náměstí v Jilemnici. Není to ale jediné místo v kraji.

V podvečer od 18 do 20 hodin si mohou lidé odnést světlo ze skautského domu v Mimoni na Českolipsku. V Semilech se bude rozdávat dokonce na několika místech jako je například Státní okresní archiv, skautská klubovna, knihkupectví nebo Husův sbor.

Tradice Betlémského světla nepatří k těm nejstarším. Vznikla díky pracovníkům rakouského rozhlasu v Linci, když v roce 1986 přemýšleli, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. Nakonec se rozhodli dopravit před Vánocemi do Rakouska světlo z Betléma jako poděkování těm, kteří ochotně a rádi přispějí nějakým způsobem postiženým dětem. V té době nikdo z nich ovšem netušil, že za pár let se z tohoto nápadu zrodí jeden z novodobých vánočních zvyků.

V Libereckém kraji jsou i další místa, kde si lidé mou pro světlo přijít i zítra 24. 12. – jsou to například Cvikov na Českolipsku, Hodkovice nad Mohelkou na Liberecku, ale i v dalších městech a obcích.

Betlémské světlo si mohou lidé odnést zítra i z návštěvy hradu Rotštejn, kam ho odpoledne přivezou. Už po patnácté mohou zájemci na Štědrý den navštívit zříceninu hradu Rotštejn na Turnovsku. Od třinácti hodin si mohou lidé užít sváteční prohlídku s výkladem o hradních Vánocích, pro děti je připravená pohádka O pekelné vánočce.

Spustit audio