Během dvou let se týmu Karla Rašky podařilo vymýtit pravé neštovice ve dvaceti nejpostiženějších afrických státech

18. červenec 2024

Černé, jinak též pravé neštovice jen během 20. století zabily kolem půl miliardy lidí, podobný počet znetvořily či zmrzačily. Vymýtit se je podařilo až v roce 1979. Apokalyptickému viru zasadil rozhodující ránu český epidemiolog Karel Raška.

Narodil se 17. listopadu 1909 na Klatovsku. Vystudoval lékařství a zaměřil se na mikrobiologii a epidemiologii. Na konci druhé světové války osobně řídil opatření proti zamezení dalšího šíření epidemie skvrnitého tyfu, která vypukla v koncentračním táboře Terezín.

Karel Raška ve své pracovně

V roce 1952 nastoupil na místo ředitele nově založeného pražského Ústavu epidemiologie a mikrobiologie, stál také u zrodu Lékařské fakulty hygienické Univerzity Karlovy.

V roce 1963 se stal ředitelem sekce infekčních nemocí Světové zdravotnické organizace v Ženevě. O čtyři roky později zahájil program na potlačení pravých neštovic a během dvou let se jeho týmu podařilo nemoc vymýtit ve dvaceti nejpostiženějších afrických státech. Karel Raška měl také významný podíl na minimalizaci výskytu černého kašle, záškrtu, dětské obrny nebo spály.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio