Bedřichov: Běžkaři vyrazí do stop s čelovkami

4. leden 2019 08:35

Hory slibují na tento víkend dostatek sněhu. Do Bedřichova v Jizerských horách se chystají tisíce lidí. Koná se tam noční maraton v běžeckém lyžování.

Akce se koná v pátek večer a v sobotu – 4. a 5. ledna. Jde o běh na lyžích za tmy, účastníci mají povinně čelovky. Letos se koná už 11. ročník akce. „Bedřichov se nenaplní jako na Jizerskou 50 nebo na Silvestra, kdy praská ve švech. Night Light Marathon sice jede kolem tisícovky účastníků, ale ve srovnání s Jizerskou 50 je to podstatně menší závod,“ říká nezávislý bedřichovský starosta Petr Holub.

Night Light Marathon Bedřichov, Jizerské hory

30. prosince večer startuje v Bedřichově 4. ročník závodu Jizerský Night Light Marathon

Běžkař (ilustr. obr.)

30. prosince večer máte možnost zažít jedinečný závod na běžkách s čelovkami - Jizerský Night Light Marathon. K nočnímu závodu v Jizerských horách patří nejen občerstvení a zapálené louče, ale i doprovodný program.

Zvláštní omezení v obci nebudou, nechystají se ani uzavírky. Obec bude průjezdná všemi směry. Zato ale podle starosty zřejmě můžeme očekávat problémy s parkováním. Naplní se nejspíš centrální parkoviště. Turisté, kteří si přijedou do hor jen zaběhat na lyžích a nebudou se účastnit samotného závodu, by měli zaparkovat třeba na parkovišti Maliník nebo na dvou dalších, která jsou v provozu v zimě právě kvůli běžkařům.

Pro bedřichovská parkoviště platí v současnosti zimní ceník. Do tří hodin zaplatíme stovku. Když budeme ve stopě déle, tak 150 korun. Celodenní parkovné nás vyjde na dvě stovky. Existují i permanentky, třeba ta zimní od 1. prosince do 30. dubna stojí pět tisíc korun. Za celoroční zaplatíme rovných šest tisíc.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související