Bazilišek jako terarijní krasavec a zdatný milenec. Jeho chov není složitý

9. červen 2022

Baziliška známe ze starých pohádek nebo z novodobé fantasy o Harry Potterovi a upřímně – nevypadá tam zrovna jako nejmilejší tvor. Chovatelka Petra Svobodová ale tvrdí, že je to jedno z nejkrásnějších terarijních zvířat. Co bazilišek potřebuje ke spokojenému životu?

Terárium by mělo být prostorné, například pro baziliška zeleného ideálně 150 x 80 x 150 cm. Dno vysteleme směsí rašeliny a písku, nezbytná je voda ve velké misce nebo bazénku a také vzdušná vlhkost. Teplota by měla být v rozmezí od 25 do 30 stupňů s možností i více vyhřívaného místa. A protože bazilišek je tvor aktivní ve dne, v noci může teplota klesnout až na běžnou pokojovou hodnotu. Pěkným doplňkem jsou živé rostliny, ale musíme volit silné, které odolají baziliščímu šplhání. Pro šplhání je dobré upravit zadní stranu terária.

Škola chová jak pouštní, tak i pralesní gekony. Na snímku Laemanctus longipes, bazilišek dlouhonohý

Jídelníček není příliš složitý, bazilišci si rádi pochutnají na hmyzu – mohou to být sarančata, cvrčci, švábi a dospělému jedinci se zavděčíte i myším holátkem. Pro zpestření se doporučuje ovoce a podle konzultace pak i vitaminové doplňky.

Je také zdatný milenec, a tak pokud pomýšlíte na odchov, měl by mít sameček několik samiček, minimálně dvě. Chovat společně dva samečky není nejlepší nápad, mají totiž silně vyvinutý teritoriální pud a napadají se. Chov samotných samiček zas přináší jiné riziko – může dojít k neoplozené zadržené snůšce a bývají z toho zdravotní problémy.

Spustit audio

Související