Babiččin rendlík
Častým pokrmem našich babiček byly jídla „z jednoho hrnce“. Má to úzkou souvislost se způsobem stolování, který byl běžný až do konce 19. století. Ve venkovských domácnost bylo běžné, že se pokrmy neservírovaly na talíře, ale z jedné velké mísy na stole si stolovníci nabírali do misek. V takovém pokrmu muselo být vše a to je příklad i pokrmu, který budeme dnes chystat.
Ingredience:
4 větší cibule
větší mrkev
pórek
kousek květáku nebo kedlubny
hrst hrášku
dva stroužky česneku
celer, brambory
2 lžíce červené papriky
pepř, majoránka, petrželka
pažitka, sádlo
mouka, horká voda
Postup:
Zeleninu nakrájíme, nebo nastrouháme a vše kromě brambor osmahneme jemně na tuku. Přidáme dvě lžíce papriky, najemno nakrájené brambory, zalijeme vroucí vodou a deset minut dusíme. Pak přidáme utření česnek a pepř.
Na pánvi rozehřejeme tuk, zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme tmavší jíšku, kterou vlijeme do vroucí polévky. Nakonec vše dochutíme a zasypeme bylinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.