ANIFILM 2022: Mezinárodní přehlídka animovaného filmu v Liberci startuje. Letošní vítězové mohou usilovat i o Oskara

10. květen 2022 10:52

V Liberci začíná 10. května 2022 svátek animovaného filmu, mezinárodní přehlídka kreslených filmů pro děti, ale i dospělé, Anifilm. Kde všude se se snímky z celého světa setkat?

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Liberci potrvá až do neděle 15. května 2022 a nabídne absolutní špičku v oblasti animovaných filmů z české i světové produkce.

Přehlídka je rozdělená do několika kategorií, půjde o celovečerní snímky, studentské filmy, tematické snímky, i videoklipy nebo počítačové hry. A už tradičně se Anifilm dělí na soutěžní a nesoutěžní část. V té soutěžní bude o vítězných snímcích v kategorii krátký a celovečerní film rozhodovat mezinárodní porota.

Tématem nesoutěžní části je letos tématem humor v animaci. Místní určitě potěší, že v sekci zvané Narozen v Liberci nabídne festival i snímky, ve kterých zanechal svou stopu král českých komiků a liberecký rodák Vlasta Burian; milovníky tvorby Bohumila Hrabala zase snímek mexického režiséra Emilia Ramose s názvem Haňťa, který vychází z Hrabalova románu Příliš hlučná samota.

Festival se letos koná už po jedenadvacáté a pořadatelé pro letošní ročník nachystali také několik novinek. Anifilm se letos poprvé zařadil do soutěže o filmového Oscara v oblasti animovaného filmu. „Festival se aktuálně zařadil do prestižní skupiny festivalů, jejichž vítězové mohou usilovat o Oskara, týká se to kategorie krátkého filmu,“ prozradil programový ředitel festivalu Pavel Horáček.

Filmy i doprovodný program Anifilmu se doslova rozprostřou do celého města, včetně Severočeského muzea, Malého divadla a hotelu Zlatý lev. Promítat se bude také na náměstí před libereckou radnicí. Hlavní projekce se budou odehrávat v kinech Varšava a CineStar.

Centrem festivalu je i letos liberecký zámek, ve kterém lidé najdou nejen veškeré zázemí a informace, ale i projekce a doprovodný program. Především tam najdou akreditační centrum, ve kterém si mohou koupit vstupenky na libovolné představení.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související