Aktuálně na Jizerce: Udělám, co bych neměla, přejdu ten mostek. Bez zábradlí, nad řekou

Přes řeku Jizeru nedaleko bývalé sklářské osady na Jizerce vznikla načerno provizorní lávka. Nahradila původní most, který se začal bortit a Kořenov ho tak musel nechat zbourat. Lávka je ale úzká, nemá zábradlí a tak přecházení po ní rozhodně nedoporučuje Horská služba. Přesto tam lidé denně chodí.

Není nám úplně známo, kdo tu lávku postavil a určitě nedoporučujeme po ní chodit…
Luboš Marek, starosta Kořenova

Čtěte také

Ještě v létě 2020 vedl přes řeku Jizeru na česko-polské státní hranici most. Jizerskohorský Kořenov ho ale musel nechat zbourat, protože chátral a byl nebezpečný. Nový zatím obec postavit nestihla; a tak se zřejmě někdo místní rozhodl situaci na vlastní pěst napravit: Přes řeku teď stojí provizorní lávka a není jisté, kdo ji vybudoval. Co ale jisté je, že přecházení po ní není bezpečné. Přesto ji turisté využívají.

Cedule varuje před vstupem na lávku

Naše redaktorka tam potkala i běžkařku, která naznačila, že provizorní lávka přes Jizeru nevypadá zrovna bytelně, a že se jí na ni úplně nechce. Chvíli váhala, ale pak ji s lyžemi v ruce přece jen přešla. A to přesto, že od toho turisty odrazují cedule na centrálním parkovišti na Jizerce i žlutá tabulka přímo u mostu, „Přecházení na vlastní nebezpečí“, v češtině i v polštině. Lávka je zrovna očištěná, na stromě kousek od ní visí hrablo a každý ho může použít, jak ukázal horský záchranář Tomáš Prchal.

Horská služba rozhodně přecházení po lávce nedoporučuje a apeluje na turisty, teď především běžkaře, aby si plánovali pro svoje výlety trasy jinudy. Stejný názor má obec Kořenov, na jejímž katastru náhradní lávka stojí. Navíc podle nezávislého starosty Luboše Marka není ani jasné, kde se tam vzala.

Stavět novou lávku by na Jizerce měli v průběhu letní sezony, začnou z polské strany, odkud je lepší přístup pro těžkou techniku.

Spustit audio

Související