Akademie vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem už má vlastní jídelnu s kuchyní. Jídlo tam vydávají odsouzení ze sousední věznice

5. leden 2024 09:46

Po 30 letech má pracoviště, kde se vzdělávají všichni budoucí i současní dozorci a i další zaměstnanci vězeňské služby své vlastní stravovací zařízení. Byli jsme se tam podívat.

Nová kuchyně s vývařovnou v Akademii vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem vydává snídaně, obědy i večeře. Je schopná denně vyprodukovat až 500 jídel. Do místnosti s výdejním pultem a stoly se vejde zhruba 90 strávníků. Jsou tam pulty pro teplou i studenou kuchyni. Jídlo vydávají odsouzení z přilehlé věznice.

Jsou tam i sklady potravin, prostor na zpracování zeleniny a masa, velká vývařovna a místnost pro umývání nádobí a odpadové hospodářství. Pracovníci kuchyně a obsluhy výdejny mají k dispozici také vlastní toalety a šatny a i pro ně je tam prostor, kde se můžou najíst.

Dosud se všichni účastníci akademie, včetně zaměstnanců, stravovali ve vedlejší budově státního podniku Diamo. Vedení akademie už ale se službami tohoto stravovacího zařízení nebylo příliš spokojené, tak si nechalo vybudovat svou vlastní jídelnu.

V Akademii vězeňské služby se vzdělávají budoucí dozorci a ostatní příslušníci vězeňské služby, kteří se potřebují dovzdělat nebo proškolit. Podle generálního ředitele vězeňské služby České republiky Simona Michailidise akademií projdou zhruba 4 tisíce lidí ročně. Do prvotních kurzů akademie se každý rok zapisuje zhruba 400 nových budoucích dozorců, kteří budou po dokončení studia sloužit ve všech částech republiky.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související