Města na Českolipsku redukují autobusová nádraží z doby komunismu. Jsou zbytečně velká a nevyužitá

27. únor 2023 15:10

V Mimoni začala postupná proměna autobusového nádraží. Na dnešní dobu je předimenzované a dlouhodobě zanedbané. Podobný problém řeší i v sousední Stráži pod Ralskem.

Některá města na Českolipsku usilují o lepší využití předimenzovaných autobusových nádraží z období rozmachu uranového průmyslu. V Mimoni na části plochy začal soukromý investor se stavbou ruční automyčky. A město plánuje také další úpravy dlouhodobě zanedbaného prostranství.

„Nepotřebujeme to, dřív, když tady byly uranové doly, tak se odsud sváželi horníci,“ vysvětlil starosta Mimoně Petr Král z hnutí ANO. „Přišel investor s tím, že by si pronajmul od nás část pozemku na myčku. (…) Příští rok to chceme také pořádně vyasfaltovat, udělat nové zastávky a nástupiště, aby bylo bezbariérové,“ popsal, jaké mají s nádražím v Mimoni plány.

Staré autobusové nádraží ve Stráži pod Ralskem

Podobně předimenzované nádraží mají také v sousední Stráži pod Ralskem. Město už dříve vypracovalo plán na jeho zmenšení a spojení s obchodním domem; investor ale spolupráci odřekl. Město teď možná sehnalo nového, jak Českému rozhlasu potvrdil tamní nezávislý starosta Zdeněk Hlinčík.

V Mimoni a ve Stráži pod Ralskem natáčel redaktor Jiří Jelínek, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související