Adventní Grabštejn. Hraběnka podávala cukroví a nadívanou vydru

Jak vypadala příprava na vánoční svátky na šlechtickém sídle Clam-Gallasů, přibližují o tomto víkendu na státním hradu Grabštejn na Liberecku. Návštěvníci nahlédnou i do míst, kam se běžně nedostanou.

Adventní prohlídky na Grabštejně se liší od běžných především vánoční výzdobou a tím, že nejsou ve všech prostorách hradu, protože všechny jeho části nejsou dostatečně vytápěné. Navíc návštěvníky neprovází kastelánka, ale různé postavy, které jsou s Grabštejnem a jeho posledními majiteli - hraběcím rodem Clam-Gallasů - spjatí.

Návštěvníci zavítají do zámecké kuchyně, kde jim nastíní těžkosti příprav slavnostní tabule zámecká kuchařka, hraběcí dcera Kristýna Clam-Gallasová se jim zase pochlubí, že díky ní začali na Grabštejně používat na stromku elektrické svíčky a balit dárky do papíru. Hraběnka jim dá ochutnat vánoční cukroví a jednu ze specialit slavností tabule - nadívanou vydru. V renesanční kapli si zase odvážní můžou zazpívat vánoční koledy za doprovodu zámeckého varhaníka a podobně.

Vánočně vyzdobený Grabštejn

Clam-Gallasové dbali na to, aby na stole bylo dobré jídlo a pití, ale v darech byli spíš skromní a hlavně praktičtí. Obdarovávali se drobnostmi, jako byly knihy, pro děti po jedné hračce, rukavice nebo peněženky. Poslední hrabě Franz-Clam Gallas svým sedmi dětem vštěpoval, že největším darem je to, když je člověk pokorný, skromný, ale zároveň štědrý k potřebným.

Kromě prohlídek na Grabštejně nabízejí také vánoční dílničky pro děti. V sobotu odpoledne zazněla Česká mše vánoční v podání pěveckého sboru Janáček z Jablonce nad Nisou a v neděli v 15 hodin se v hradní kapli koná vánoční zpívání s pásmem koled a vyprávěním o adventních a vánočních zvycích. 

Spustit audio

Související