17. listopad si v Liberci už tradičně připomněli u Památníku obětem komunismu a u Pomníku obětem okupace z roku 1968

18. listopad 2023 08:42

Máme za sebou oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Položit květiny, zapálit svíčku, nebo jen zavzpomínat na listopadové události let 1939 a 1989 přišly v centru Liberce desítky lidí.

Vzpomínková akce začala v pátek 17. listopadu dopoledne u Památníku obětem komunismu v parku v Jablonecké ulici, odkud se pak vydal průvod proti zapomínání k Pomníku obětem okupace 1968 na Benešovo náměstí.

„Bylo to hektické, ale zajímavé. Rezervy to má a vždycky bude mít. Každý revolucionář je vždy zklamaný, kdyby nebyli revolucionáři z roku 1989 zklamaní, tak by to spíš byla historická anomálie. Ale já to pořád vidím spíš pozitivně než negativně,“ zavzpomínal na Sametovou revoluci tehdejší gymnaziální student a dnes vedoucí katedry historie liberecké Technické univerzity Jaroslav Pažout.

O svobodě a demokracii promluvili na akci i dnešní studenti, kteří už komunistickou totalitu v naší zemi nezažili. „Bohužel i dnes vidíme mnoho příkladů po celém světě, kdy je svoboda omezovaná. Kdybych se například narodila v jiné zemi, nejen že bych nesměla studovat, ale nejspíš bych tady před vámi nestála a nehovořila. Tu možnost ale mám, a proto vnímám jako důležité ji využít,“  promluvila před shromážděním studentka Eliška Svobodová.

Vzpomínková setkání proběhla i v Semilech či v Harrachově, den předtím si 17. listopad připomněli třeba v Jablonci nad Nisou nebo v Novém Boru.

Spustit audio