Zvířecí pohoda, jazz. Liberecká zoo má v zimě své kouzlo

2. únor 2018

Během hlavní turistické sezóny bývá v nejstarší české zoo – té liberecké – dost plno. Kdo si ji chce užít v klidnější, intimnější atmosféře, neměl by si nechat ujít zimní prohlídky. 

Do doby před vznikem samostatného Československa, k roku 1904 se v libereckých Lidových sadech datují počátky zookoutku. Z malého zvěřince se v roce 1919 stala první zoologická zahrada na území bývalého Československa. Už od 60. let minulého století přesahuje roční návštěvnost zahrady 300 tisíc návštěvníků.

Kudy do zoo? Nejjednodušší cesta do liberecké zoo vede po kolejích. Zoo je na konečné tramvajových linek 2 a 3 směr Lidové sady. Z centra Liberce je to pěšky příjemná 2,5 kilometrová procházka historickou částí města kolem liberecké radnice nebo muzea a galerie. Do liberecké zoo můžete dojet i autem, parkovat se dá přímo u zoo. Čtyřnohé miláčky nechte doma.

Zima zvířatům opravdu není

Obavy, že nebude na co koukat, nejsou na místě. Ve většině venkovních výběhů se pohybují zvířata i přes zimu alespoň několik hodin denně, pokud tedy nejsou skutečně třeskuté mrazy. Názor, že zvířata z jižních krajin není vhodné během našich zim chovat venku, je podle ředitele zoo Davida Nejedla, zakořeněný mýtus. Vždyť i na Sahaře, kde je přes den nesnesitelné horko, padají v noci teploty pod nulu. Zvířata jsou tedy většinou otužilá a ta chovaná v zoo patří zpravidla k několikáté generaci přivyklé středoevropským podmínkám.

Tip Jardy Hořeního: Vydat se do zoo v zimě může zdánlivě vypadat trochu jako bláznivý nápad, ale není tomu tak. Kouzlem zimní zoo je především klid. Zvířata se nikde neschovávají, pokud není třeskutý mráz, tak jen málo z nich je uvnitř pavilonů. Zima je ideální čas na to si zoo užít a třeba i nafotit. Hlavně mláďata si vychutnávají zimní radovánky na sněhu a slyšet je jenom vřeštění zvířat a nikoliv návštěvníků. Zkrátka pohoda, jen se to chce teple obléct.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.