Žulové kameny ve tvaru padajícího domina připomínají v Chrastavě ničivé povodně

7. srpen 2014

V Chrastavě na Liberecku dnes lidé vzpomínali na bleskovou povodeň v roce 2010. Zasáhla víc než 80 měst a obcí v severních Čechách, vyžádala si pět lidských životů a zůstaly po ní škody za 8 miliard korun. V Chrastavě, která patřila k nejpostiženějším oblastem, povodeň v parku připomíná nový pomník ze žuly. Vypadá jako padající kostky domina.

„Mého malého musel vzít vrtulník spolu s rodiči a manželkou ze střechy domu, nás hasiče tahal vrtulník z vozidel,“ vzpomínal Petr Čálek na povodně ze 7. srpna 2010.

Chrastava tehdy vypadala, jako by ji zalilo obří jezero. Lidi, kteří se odhodlali k evakuaci pozdě, tahali hasiči ven s nasazením života. I pomocí bagrů a hasičské techniky

„Bylo to příšerné, bylo tady strašně vody. My jsme se nemohli ani dostat na náměstí, abychom jeli někam pryč,“ vybavil si situaci Radim Borisov. Vzpomíná na ni nerad.

Památník z padajících kostek domina připomíná řítící se domy. Jeden u nich byl u řeky Jeřice, kde rozběsněný živel zároveň strhl secesní most. Stejně ničivě udeřil i v jiných městech, jako je Hrádek nad Nisou, Raspenava nebo Heřmanice.

Lidé z postižených oblastí žili dlouho v provizorních podmínkách. Mnozí to nesli těžce i psychicky. „Když byl intenzívnější déšť, ona se sebrala, doma ji hledali a ona stála u té řeky a dívala se,“ popsala Věra Nutilová chování jedné starší sousedky po povodních.

Podle zdejšího historika se po kompletní obnově města už lidem v Chrastavě žije líp. „Všechno špatné je k něčemu dobré. To co bylo zničené, se pak opravilo. Ovšem ne ve stejné podobě, ale vylepšilo se to."

Heřmanice na Frýdlantsku prošly po čtyřech letech po povodních kompletní obnovou

Konce obnovy se brzy dočkají i Heřmanice. Opravy majetku Libereckého kraje, zejména silnic, ale stále neskončily.

„Některé budou dokončeny letos, ale většina z nich v roce 2015. Já myslím, že to pro kraj není úplně dobrá vizitka a ukazuje se, že místní samosprávy měly k problémům svých obyvatel blíž. My jsme teprve v loňském roce zajistili financování těch zbývajících staveb ze státního rozpočtu,“ konstatoval sebekriticky hejtman kraje Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

Spustit audio