Zrušení bezplatné veřejné služby ohrožuje kvalitu zimní údržby

3. prosinec 2012

Některá města a obce na severu Čech i na Moravě postrádají lidi na úklid sněhu. Původně počítali s tím, že jim stejně jako v předchozí zimní sezóně pomohou nezaměstnaní zadarmo v rámci veřejné služby.

Ústavní soud ale rozhodl, že nově zavedená povinná veřejná služba zmizí z českých zákonů. Tuny čerstvě napadeného sněhu ale samy nezmizí.

Místostarostka Radoslava Žáková zvolená za hnutí Starostové pro Liberecký kraj krčí bezradně rameny: „Budeme mít problém se zimní údržbou, protože měli na starosti část města. Budeme to muset nějakým operativním způsobem vyřešit...“

Znamená to najmout si firmu a zaplatit ji. Když s tím ale nepočítáte v městském rozpočtu, je to problém. Má ho i ředitel Technických služeb v Jeseníku Jan Prejda - není z čeho zaplatit klasickou pracovní sílu.

Podle starosty Nového Města pod Smrkem Pavla Smutného ze Strany pro otevřenou společnost bude teď muset zřejmě Ministerstvo práce a sociálních věcí institut veřejné služby nově nastavit a splnit tak podmínky Ústavního soudu: „Jde asi o výběr těch lidí na ty práce... Bude probíhat nějakým jiným způsobem.“

Anebo nezaměstnaným něco zaplatit. Pavel Smutný konstatuje, že město patřilo před časem mezi první, které začalo využívat nezaměstnané na úklid ulic a údržbu zeleně. Lidé si mohli tímto způsobem přivydělat a měli o práci zájem. Institutem povinné a bezplatné veřejné služby ale o výdělek přišli.

„Ti samí lidé, kteří do té chvíle byli aktivní, chtěli si přivydělat a využívali tu možnost, tak najednou to byla jejich povinnost dělat zadarmo. Kdežto ostatní, kteří do té doby žádný zájem neměli, nechodili a nedělali, tak zůstali doma nadále.“ konstatuje Pavel Smutný.

Stačilo si obstarat potvrzení od lékaře, že ze zdravotních důvodů nemůžu práci vykonávat a tak se povinnosti bezplatně odpracovat dvacet hodin týdně zbavit.

Z víkendového vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové vyplývá, že by za veřejnou službu mohly úřady práce platit.

Spustit audio