Zříceninu hradu Ralsko by měl získat soukromník, to se nelíbí tamním obcím

3. srpen 2012

Správu nad památkově chráněnou zříceninou hradu Ralsko na Českolipsku a okolní pozemky by měl získat soukromník. Vyhrál výběrové řízení na odkoupení tohoto majetku Vojenských lesů a statků. Město Ralsko, které chtělo svou dominantu také získat, v tomto řízení neuspělo. Celý mikroregion teď hledá pomoc u ministra obrany za ODS Alexandra Vondry.

"Ralsko je jednotící název pro obce mikroregionu", odůvodňuje volání o pomoc u ministra obrany Stanislav Baloun ze Strany pro otevřenou společnost-místostarosta Mimoně, která měla ještě před městem Ralskem zájem o koupi pozemků se zříceninou.

Potom ale dala Mimoň logicky přednost při jednáních se současnými majiteli zříceniny, Vojenskými lesy a statky, dohodě právě městu Ralsko, které chtělo vybudovat z lokality turistické lákadlo.

Protože podle Hany Politzerové z Vojenských lesů a statků chtěl podnik prodat 800 metrů čtverečních pozemků pod zříceninou a kolem ní, transparentně vyhlásil výběrové řízení. Do něj se přihlásilo 5 zájemců včetně města Ralsko. To ale přeplatil soukromník, dal několikanásobně více než byla minimální cena 120 tisíc korun.

Mikroregion Podralsko proto napsal ministru obrany Alexandru Vondrovi, zda by výběrové řízení nezrušil a vršek kopce nepřevedl na mikroregion, Mimoň nebo Ralsko.

Lidé z Ralska byli fascinováni minimální cenou za zříceninu. Je sice škoda, že města a obce na Ralsko nedosáhly, konstatují místní, ale po dobrých zkušenostech s nedalekým privátním hradem Houska konstatují: "Když stát na to nemá peníze, aby to dal do kupy. Vlastně proč ne, když se vlastník zaručí za to, že tu památku dá dohromady."

Spustit audio