Zoologické zahrady mají problémy. I ta liberecká

Kvůli pandemii je uzavřená a přichází o miliony korun ze vstupného. Dokonce požádala o pomoc veřejnost.

Čtěte také

Liberecká zoo a s ní dalších 10 českých zoologických zahrad, například královédvorská nebo děčínská, se chtějí pro návštěvníky otevřít co nejdříve. Nelíbí se jim s vládní plán, který jim umožňuje zpřístupnit areály až po 25. květnu. V takovém případě by liberecké zoo chybělo na provoz víc než deset milionů korun ze vstupného.

Zoologické zahrady poslaly vládě dopis s argumenty, proč by se zahrady měly otevřít dřív. Mimořádná opatření chápou a respektují, jen nerozumí tomu, proč by se zrovna tato zařízení měla otevírat mezi posledními. Tak vysvětlil svůj postoj ředitel liberecké zoo David Nejedlo, který je současně městským zastupitelem za Starosty pro Liberecký kraj. Podle něj je 14 hektarový areál zahrady dost velký na to, aby byl pro návštěvníky bezpečný, zoo je navíc připravena uzavřít pavilony a vyřešit i prodej jídla.

Zoo jsou zařízení s odpovědností nejen za lidi ale také za zvířata, odstavení od příjmů pro nás znamená velké problémy.
ředitel liberecké zoo David Nejedlo

V dubnu a v květnu chodí do nejstarší zoo v průměru až tisíc lidí denně, jejich množství ale dokážou zoologové snížit. „Oproti parkům a jiným veřejným prostranstvím, my umíme regulovat počet návštěvníků, vstupenky můžeme prodávat elektronicky, jsme uzavřený areál, můžeme zvýšit dohled nad způsobem pohybu lidí, u exponovanějších expozic můžeme lidi upozornit, aby se neshlukovali," popisuje David Nejedlo. „Zoo nemohou čekat do 25. května,“ dodává.

Malý mravenečník velký se narodil v liberecké Zoo

Pod libereckou zoo, která je příspěvkovou organizací města, spadá i ekologické středisko Divizna, záchranná stanice pro opuštěná zvířata Archa a kulturní centrum Lidové sady. Zahrada letos počítala se 125 milionovými příjmy, víc než polovinu měly tvořit tržby ze vstupného. „My částečně řešíme úspory a snažíme se šetřit, ale počítáme také z podporou zřizovatele zahrady, což je město Liberec,“ vysvětluje ředitel.

Nemocnou labuť krmili v záchranné stanici ARCHA sondou

Primátor města Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj podporu zahradě přislíbil: „Řediteli zahrady jsme dali pokyn minimalizovat ztráty, ale jsme připraveni ty nejnutnější pokrýt z rezervního fondu zahrady a také z rozpočtu města.“

Ředitel zoo David Nejedlo stále doufá, že vláda svůj postoj ještě přehodnotí a umožní otevření zahrad dřív než po 25. květnu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související