Změna pro Liberec navrhuje omezit výherní automaty ve městě

20. říjen 2011

V Liberci vzniká Koalice proti hazardu. Klade si za cíl zrušit ve městě dvě třetiny heren. Těch je teď v Liberci na sto padesát a to se řadě lidí nelíbí. Peníze pro město z hazardu plynoucí jsou podle nich velmi draze vykoupené a bylo by lepší je oželet.

Na straně občanů, kteří by chtěli omezit počet heren ve městě je iniciativa Je čas nemlčet a radniční opoziční hnutí Změna pro Liberec. Zastupitelka Kateřina Absolonová chce v libereckém zastupitelstvu prosadit přísnou regulaci heren. „Podkladem toho všeho je zákon z roku devadesát – zákon o loteriích, který umožňoval regulaci hazardu tím, že od veřejně významných budov, jako jsou například školy nebo zdravotnická zařízení, mohlo město vydat vyhlášky, které do vzdálenosti sto metrů od těchto budou povolovaly herny.“ vysvětluje Absolonová.

Zastupitelka se proto chystá navrhnout novou vyhlášku podobnou té, kterou nedávno přijala sousední Chrastava. „Naše představa je taková, že město mělo přijmout vyhlášku, která by vymezila lokality, kde si provozování heren nepřeje a dále by mělo omezit i provozní dobu heren...“ říká Absolonová.

Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec si je vědomý, že regulací heren přijde město o peníze - z výherních automatů ale podle něj i bez regulace město má čím dál míň příspěvků do kasy.

„Z hazardu plynulo okolo třiceti milionů ještě před lety. Postupně, jak se ta pravidla pro hazard uvolňovala, tak letos to bude jen okolo osmnácti milionů. Domníváme se že peníze z hazardu jsou draze vykoupené nárůstem sociálně patologických jevů.“ kritizuje situaci Baxa.

Přestože velmi často náměstek primátorky Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům se svým bývalým koaličním partnerem, Změnou pro Liberec, nesouhlasí, tentokrát je to jinak - město podle něj už udělalo pro větší regulaci první krok. Nedávno schválená vyhláška určuje pro herny určitá pravidla.

Další regulující vyhlášku chce město Liberec vypracovat až v návaznosti na nový zákon - to bude až po Novém roce.

Spustit audio