Žena z Jilemnice bojuje za domácí porody u Evropského soudu ve Štrasburku

5. březen 2014

Šárka Dubská z krkonošské Jilemnice chtěla rodit doma a marně žádala úřady o porodní asistentku. Nakonec tak dvakrát rodila bez ní – doma v obývacím pokoji, jen s manželem. Dopadlo to dobře, ale na český stát si i přesto stěžovala u Evropského soudu ve Štrasburku. Na jeho rozhodnutí stále netrpělivě čeká.

Celkem třikrát slyšela Šárka Dubská první pláč svého novorozeného dítě.

„Ten první porod se mi nelíbil. I když byl bezproblémový, vadilo mi, jak mi personál stále něco vnucoval, naléhal, neměla jsem klid,“ říká. Proto se rozhodla další dvě děti porodit doma. Přála si mít u sebe porodní asistentku, musela by si ji ale sama zaplatit a na to neměla peníze.

„Mně vadí, že nemohu mít u domácího porodu zdravotnickou pomoc. Protože se domnívám, že plánovaný domácí porod je bezpečnější, levnější, příjemnější než porod v nemocnici. Ale bezpečnější je jen v případě, že je přítomna zkušená porodní asistentka,“ vysvětluje svůj pohled.

Podle Jana Štolla z ministerstva zdravotnictví u nás úhradu zdravotní péče u domácích porodů neumožňuje legislativa. „Ze zákona o zdravotních službách vyplývá, že porody lze u nás vést pouze ve zdravotnických zařízeních, která jsou k tomu adekvátně vybavena,“ informuje Štoll.

Život a zdraví rodiček a novorozenců jsou prioritou, připomíná gynekoložka Ivana Bydžovská z liberecké nemocnice. Během krátkého okamžiku se podle ní může zdánlivě bezproblémový porod změnit v situaci, která ohrožuje život rodičky i dítěte.

"V tu chvíli, kdy komplikace nastanou, je porodní asistentka bezmocná. A záchranka vás nezachrání, protože dělohou protéká 700 mililitrů krve za minutu. To znamená, že k tomu, aby rodička zemřela, stačí pouhé dvě minuty,“ tvrdí lékařka.

Při komplikacích rozhodují vteřiny

Pediatr Martin Kuchař už stál bezmocně nad novorozencem, kterého matka porodila doma. "Čas je to hlavní, a pokud maminka rodí někde, kde je odborný personál, který je prakticky vycvičený v resuscitaci a umí, je velká šance, že se řada věcí spraví velmi rychle,“ popisuje Kuchař a dodává:

„Ale tohle se nedá předpokládat u porodů mimo, kdy i zkušená porodní asistentka je přece jen sama, resuscitaci dítěte nezvládnete v jednom a pomoc rodiny nemůžete očekávat, protože je ve stresu a nejde to."

Od 1. 1. 2014 mohou ženy rodit ve zdravotnickém zařízení pouze za přítomnosti porodní asistentky. V případě nutnosti tak bude lékař okamžitě k dispozici. Tyto porody ale budou možné jen u žen, které nebudou před samotným porodem vykazovat žádné zdravotní komplikace. Od ledna jsou oficiálně možné také takzvané ambulantní porody. Matka s dítětem tak bude moci odejít z nemocnice už několik hodin po porodu.

Lékař prý ale nemá problém přizpůsobit se případné nové legislativě, pokud Evropský soud rozhodne ve prospěch Šárky. Situace v Česku je aktuálně taková, že domácí porody nejsou zakázané, ale nemá je vlastně kdo provést.

V zemi je jen pár porodních asistentek, kterým stát v dřívějších letech vydal příslušné povolení. Krajské úřady, které ho vydávají, jsou teď tak přísné, že například v Libereckém kraji nemá povolení ani jedna asistentka.

„Celé je to absurdní v tom, že porodní asistentky jsou součástí zdravotního systému a ty ženy-matky, které se rozhodly rodit doma, platí zdravotní pojištění a podle ústavy mají právo na zdravotníka v místě porodu, které si zvolí,“ připomíná Kateřina Hájková-Klíčová z Unie porodních asistentek UNIPA.

Šárka Dubská stále čeká na rozhodnutí soudu. Kdyby při porodu dalšího dítěte nechtěla riskovat, mohla by podle doktorky Bydžovské už teď při porodu v nemocnici využít jedné novinky, která platí od 1. ledna.

„Platí, že žena může rodit jen s porodní asistentkou, nepotřebuje lékaře. Ten je ale za zády, kdyby byla nějaká komplikace,“ dodává Ivana Bydžovská.

Spustit audio