Zemřela Hana Zagorová. Bylo jí 75 let

26. srpen 2022 13:49

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Českému rozhlasu informaci potvrdil její manažer Luboš Křížek. Ve vysílání Českého rozhlasu Liberec zavzpomínáme na Hanu Zagorovou 26. srpna krátce po 20. hodině reprízou pořadu Slavné Dvojice a 27. srpna po 20. hodině reprízou pořadu „Slavíci v krabici“ věnovanou speciálně této mimořádné české zpěvačce.

Čtěte také

Zpěvačku s nezaměnitelným projevem proslavily hity jako Mimořádná linka, Biograf lásky nebo Je naprosto nezbytné. Její kariéra začala před šedesáti lety, kdy s orchestrem Gustava Broma zpívala v soutěži Hledáme nové talenty.

Hana Zagorová pak psala texty i pro své pěvecké kolegy, zahrála si v několika filmech a moderovala televizní pořady. Ve své kariéře získala devět zlatých slavíků. Až do vypuknutí epidemie koronaviru pravidelně koncertovala. Po prodělání covidu-19 se potýkala se zdravotními problémy a rušila plánované koncerty.

Za svoji kariéru nazpívala Hana Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Karel Vágner pro ni na přelomu let 1972/1973 sestavil doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za deset milionů prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy při hudebních cenách Anděl. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018.

O dva roky později natočila Hana Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Štefanem Margitou, desku s názvem Konečně společně. V pražském Divadle Kalich bude mít 16. září 2022 premiéru muzikál Biograf láska, v němž zazní 24 písní Hany Zagorové.

autoři: Kateřina Bečková , Jiří Štefl , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio