Ze skály pod Rotštejnem padají na turistickou stezku kameny

13. srpen 2016

Jsme bezmocní - říkají u nevzhledného plotu pod skálou pod hradem Rotštejn na Turnovsku nadšenci ze spolku, který se památku stará. Oplocení ohrazuje místo, kam už roky padají na turistickou stezku kameny. Spolek ale marně shání peníze na opravu.

Raně gotický hrad postavili ve 13. století Markvarticové uprostřed pískovcových Klokočských skal. Teď je památka oblíbeným cílem turistů. A právě pro ty jsou padající kameny nebezpečné.

„Balvany se začaly uvolňovat po přívalových deštích,“ ukazuje na skálu Hana Talli Hlubučková, která se spolu s dalšími nadšenci ze spolku Ochrana Klokočských skal stará.

Poprvé začaly kameny padat loni, připomíná další člen spolku Pavel Urbánek. „Původně tam byla páska. Ale ono to pak funguje tak, že když je někde červená páska zákaz vstupu, tak tam tatínkové posílají děti, aby se podívaly, co se děje. Tak se to muselo celé oplotit,“ vysvětluje.

Spolek nechal udělat odhad nákladů na opravu, vyšel na 210 tisíc korun. A požádal Liberecký kraj o peníze z dotačního fondu na záchranu a obnovu památek Dostal odpověď, že žádosti nebylo vyhověno. Pak přišly další deště a uvolnily se i další kameny.

Upozornění na padající kameny pod hradem Rotštejn

„Proboha, stojí to jen dvě stě tisíc. Tak to je ostuda, když se taková částka nenajde,“ kroutí hlavou u nepříliš vzhledného plotu pod skalou jeden z návštěvníků Rotštejna.

Památkovou péči má v kraji na starosti radní Hana Maierová ze Starostů pro Liberecký kraj. „Peněz na památky bylo letos méně než byla potřeba. Kraj dal letos na památky devět milionů. Na Rotštejn se proto nedostalo. I obec je tam ale jako majitel od toho, aby některé, ne tak náročné akce, hradila ze svého. Ale pokud vím, zbývají krajské peníze ještě v havarijním fondu,“ připomíná.

Majitelem Rotštejna není jedna obec, ale dvě: Mírová pod Kozákovem a malinká vesnička Klokočí. Ta je momentálně bez starosty. Nezávislá místostarostka Ludmila Hudská by byla pro, aby se s Mírovou nějakou částkou na zajištění skály podíleli „Samozřejmě se připojíme.“

A podobný názor má i nezávislý starosta Mírové pod Kozákovem Jaroslav Votrubec: „Pokud se zjistí, že je to havarijní stav, který ohrožuje návštěvníky, tak zasáhneme. Ale hlavně bychom chtěli na opravu získat v příštím roce peníze od kraje.“

Hrad Rotštejn
Spustit audio