Zdeněk Mahdal: První zkušenost s dabingem? Totálně jsem pohořel

6. září 2022

Zdeněk Mahdal se vypracoval mezi špičku herců, kteří dabují velké hvězdy filmového plátna. Když ale načetl audioverzi knihy tehdejšího premiéra, netušil, že dostane nálepku Babišův muž.

Má charismatický a nezaměnitelný hlas, kterým promlouvá například Kevin Costner, Nicolas Cage, Hugh Jackman či Eddie Murphy. Kdosi řekl, že jeho hlas je pro dabing jako stvořený a Zdeněk Mahdal marně pátrá, kdo to byl. „Ještě jsem to nezjistil, ale každý hlas je nahraditelný,“ říká s pokorou.

V začátcích si jeho kvalit všiml herec Ladislav Županič, který ho postrčil do dabingového studia. „Byla tam scénka, kde se překřikovalo asi šest chlapů a já měl být jedním z nich. Takže moje první zkušenost s dabingem byla, že mě vyhodili, protože jsem se do toho nemohl trefit,“ vzpomíná.

Druhý pokus mu nabídl Pavel Trávníček. Doporučil mu překladatelku a dabingovou režisérku Marii Fronkovou. „Ta mě drilovala přes dva roky skoro každý den a té děkuju, že se mi to povedlo. Dělal jsem pak vlastní krůčky a časem se postavil na vlastní nohy. Tím jsem ovšem zase tu partičku, která mě k tomu přivedla, trochu nazlobil.“

Osamostatnil se a založil dabingové studio. „Ne vždy je na růžích ustláno a já pořád nechtěl čekat, až mě někdo obsadí. Tak jsem si založil studio, potom druhý, a abych byl konkurenceschopný, udělal jsem si i třetí. Protože někdy dostanete tak velkou zakázku, že by to jedno ani dvě studia do daného termínu nestihly,“ vysvětluje Zdeněk Mahdal.

Šumlování je někdy nutné a je užitečné

Z elitních herců si pochvaluje dabování Kevina Costnera a Nicolase Cage. „Ke Cageovi mám přece jenom blíž, protože tam ta změna hlasu není tak častá, takže 90 % filmů dabuju já. Navíc s ním mám něco společného i v osobním životě,“ směje se a naráží na některé osobní neúspěchy.

Naopak nejhůř se mu dabuje Eddie Murphy. „Tam je problém, že už překladatel musí vyselektovat, co přeloží a co nechá. Často vynechá i hodně point, protože ta angličtina je hrozně rychlá a zvlášť v Murphyho podání. Takže někdy šumluju, protože se to nedá stíhat se trefit. Nakonec říká se, že šuml je koření dabingu. Lidi aspoň neusnou, protože jsou pořád ve střehu.“

Načetl knihu Babiše

Před několika lety namluvil audioverzi knihy O čem sním, když náhodou spím tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Hned byl označen jako Babišův muž. „To jsem vůbec nepochopil, strašně mě to překvapilo. Já jsem prostě jen vzal práci, já se tím živím, jen jsem to načetl. Načetl jsem i jiné knihy, ale to nikomu nevadí. To je jako kdyby zedník nechtěl opravit zeď u Zemana,“ kroutí hlavou dabér.

Do té doby se s Andrejem Babišem nikdy nesetkal. „Pak jsem ale říkal organizačnímu týmu, že je blbý, když mu někdo čte knížku a ani se s ním nezná. Tak jsme se jednou viděli, když dělal ke knize úvod.“

Alex Mynářová a Zdeněk Mahdal

Natáčí také reklamy a je připraven je namluvit i z dovolené. Jak to má vymyšlené? Proč si nemyslí, že v dabingu kvantita vítězí nad kvalitou? Je technicky zdatný, přesto se mu povedlo odpojit od elektřiny celou ulici. Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.