Zastupitelé Liberce dostali podmínku, podle rozsudku měli nevýhodně prodat pozemky

16. říjen 2015

Okresní soud v Liberci dnes uložil 23 bývalým i současným zastupitelům Liberce podmínečné tresty. Podle obžaloby měli v roce 2007 způsobit městu škodu ve výši několika milionů korun nevýhodným prodejem pozemků. Rozsudek si nevyslechl ani jeden z obžalovaných, k soudu se nedostavili.

Soudkyně v odůvodnění tříměsíčního trestu odnětí svobody s jednoročním podmíněným odkladem uvedla, že není pochyb o vině 23 zastupitelů. Skutková zjištění jsou prý jasná a nesporná.

Zastupitelé podle ní porušili pravidla správy cizího majetku svojí hrubou nedbalostí – hlasovali pro prodej pozemků v obvyklé hodnotě čtyři miliony korun za 1,5 milionu, přestože je ostatní zastupitelé na nevýhodně nízkou cenu upozorňovali.

Státní zástupkyně je s výsledkem spokojená. Někteří obhájci si ponechali lhůtu na odvolání, další se odvolali rovnou do protokolu u soudu.

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun.

Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Podle dvou posudků ale měla být cena minimálně 1200 korun.

Okresní soud zastupitele před tím dvakrát osvobodil, rozhodnutí ale bylo v obou případech zrušeno.

Pro prodej v dubnu 2007 hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených.

Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner a současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

autor: sas
Spustit audio