Zapotí se umělci i skláři. Na mezinárodním sympoziu v Novém Boru

2. říjen 2021 15:31

V horku sklářských hutí pokračuje v Novém Boru na Českolipsku druhým dnem Mezinárodní sklářské sympozium.

Desítky výtvarníků pracují na dílech, která začali tvořit často už v pátek. Do města a okolí přijeli umělci čtrnácti národností a pracují nejen ve sklárnách, ale také v brusičských nebo malířských dílnách.

Pro umělce je to příležitost jednou za tři roky se například setkat s kolegy ze zahraničí, někteří se zase se sklem v jeho tekuté podobě setkávají vůbec poprvé. Práce je to ale náročná. Horko u sklářské pece není z nejpříjemnějších. Zapotí se umělci i skláři, kteří na dílech také pracují.

Mezi umělci je vnučka Alfonse Muchy Jarmila Plocková

Letos se do sympozia zapojilo 12 firem, které investovaly čas, materiál, poskytly zázemí i pracovníky. Podle organizátorů investovaly v součtu odhadem osm a půl milionu korun. Sympozium je náročné nejen finančně, ale také organizačně.

Pandemie koronaviru a protiepidemická opatření znemožnila některým umělcům přijet. Jde třeba o výtvarníky z Austrálie, kde je podle organizátorů zákaz cestování do roku 2023, o japonské umělce nebo o výtvarníka z Keni. Přesto je tu 14 národností. Kromě Čechů také Nizozemci, Dánové, Slováci. Američané, ale třeba také indická výtvarnice. Skoro polovinu ze 46 umělců tvoří ženy, nejstarším účastníkem je bezmála devadesátiletý profesor Vladimír Kopecký a nejmladším pětadvacetiletý sklářský výtvarník František Jungvirt. 

Sochař Kurt Gebauer tvoří mimo jiné velmi atypické hlavy

Umělci pracují na několika věcech, nebo na díle náročnějším, které je pracovně rozvržené do dvou dnů. Mezi nimi je například vnučka Alfonse Muchy Jarmila Plocková, která pracuje třeba na váze s hutně tvarovanými květy vlčího máku. Nechybí sochař Kurt Gebauer, který tvoří mimo jiné velmi atypické hlavy. Sympozia se účastní i světově uznávaný sklářský mistr a výtvarník Martin Janecký.

Ve sklárně Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova dnes pracují třeba nizozemský výtvarník Marko Lopulalan, který skloubil sklo s bodypaintingem, tedy malováním na tělo, nebo ruská výtvarnice žijící v Dánsku Maria Koshenkova. A také filmový produkční designér John Dexter, podepsaný pod filmy Piráti z Karibiku nebo Star Wars. Spolupracoval na filmech režiséra Tima Burtona.

Díla, která vzniknou na sympoziu, se představí na nedělní vernisáži v novoborském sklářském muzeu.

Práce ve sklárně Ajeto Lindava
Spustit audio

Související