Zápisy do škol startují v Jablonci. Rodiče můžou pro své dítě školu vybrat sami

Mnozí rodiče řeší, na jakou základní školu zapsat své dítě. Pravidelné termíny zápisů budoucích prvňáků v Libereckém kraji se totiž blíží. Podle zákona k němu musí přijít děti, kterým už bylo šest let.

Zápisy začínají dnes odpoledne v Jablonci nad Nisou, kde se otevře celkem 20 prvních tříd. Rodiče se můžou rozhodnout pro základní školu garantovanou školským obvodem.

Spádové obvody určuje místo trvalého bydliště žáka, vysvětluje ředitel českolipské základní školy Špičák Libor Šmejda: „Mělo by to tak být, protože pokud máte stanovený spádový obvod, měli byste pokrýt zákonné nároky dětí, které k vám patří, a pokud ještě máte volnou kapacitu, tak teprve nad rámec toho, co musíte, do výše celkové kapacity školy, je prostor přijímat další.“

Spádové obvody. Novinky v Liberci a Jablonci

Rodiče si tedy mohou vybrat školu sami – ale s rizikem, že dítě nemusí být přijaté. Vyhlášky o spádových obvodech se liší podle jednotlivých měst. Třeba v Jablonci nad Nisou a taky v Liberci jsou letos nové, takže se vyplatí najít si detaily třeba na webových stránkách měst.

V Liberci se do spádu vejdou letos nejen děti s trvalým bydlištěm na území města, ale také přespolní žáci ze Šimonovic a Kryštofova Údolí. V České lípě proběhnou zápisy zítra 7. dubna odpoledne, v Liberci 20. dubna, v Semilech 26. dubna.

autor: jch
Spustit audio