Zamyslete se, co od cvičení chcete. A pak se rozhodněte. Mezi nejoblíbenější trendy patří stále jóga

31. srpen 2024

Do dnešního Šarmu speciál jsme pozvala instruktorku jógy, pilátes a dalších pohybových cvičení Gabrielu Baškovou. Začíná nový školní rok a tak možná mnozí z nás plánují, že kromě nejrůznějších jazykových kurzů a dalších aktivit, začnou i cvičit. 

Gabriela Bašková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké jsou tedy rady pro toho, kdo by chtěl s cvičením začít?
Tohle období je úplně ideální k tomu, abychom zase začali něco dělat pro své tělo. Venku už přestane ono nádherné počasí, takže se množí lidé vrátí ze svých zahrádek a chalup do města, a budou mít více času na nejrůznější pohybové aktivity.

Každý člověk inklinuje k něčemu jinému a má své potřeby. Někdo raději cvičí v kolektivu a potřebuje trenéra, jiný spíše individuálně.
Gabriela Bašková, instruktorka jógy a dalších cvičení

Jinak já mám léto moc ráda, protože mohu vyrazit z tělocvičny ven a cvičit venku na čerstvém vzduchu. Pokaždé mám radost, když se lidé hýbou a cvičení je baví.

Čtěte také

Ovšem je také spousta lidí, kteří si v létě dávají pauzu od cvičení. A teď si řeknou, že by chtěli s nástupem podzimu zase začít s některým druhem cvičení. Co je nejoblíbenější v současné době?
Každý člověk inklinuje k něčemu jinému a má své potřeby. Někdo raději cvičí v kolektivu, jiný individuálně. Někdo potřebuje ke cvičení trenéra či instruktorku. Důležité je nejprve se zamyslet, co od cvičení vlastně očekáváme. Zda chceme hubnout, nebo zpevňovat či nás bolí záda a potřebujeme cviky spíše fyzioterapeutické.

A pak se rozhodnout, kde se nám bude líbit. Zda chceme do nějaké kurzu pro více osob nebo zvolíme individuální cvičení.

Mezi nejoblíbenější trendy cvičení patří stále jóga, která ale má různé formy. Ať už je relaxační, nebo jóga pro zdravá záda, fyziojóga, která je zaměřena na prevenci bolesti zad nebo už i řeší drobné zdravotní problémy.

Čtěte také

Pak je úžasná i posilovna či fitness centrum, kde mohou sestavit program přímo konkrétnímu člověku na míru. Protože je dobré, zejména s přibývajícím věkem, udržovat svalovou hmotu, která má tendenci ubývat. Což pak jde ruku v ruce s bolestmi v těle.

Někdo má zase třeba rád hezkou hudbu a rád si zatančí, takže existují také například lekce zumba dance nebo latino dance, ty jsou velmi oblíbené u žen. Tam si zatančíte a v podstatě tělo také procvičíte. Další trendy pohybovou aktivitou je cvičení na trampolínkách. Ale tam jsou různá zdravotní úskalí, takže pokud nejste úplně fit skrze vaše klouby či pánevní dno, tak to úplně nedoporučuji.

Čtěte také

Potom je oblíbené i pilátes cvičení, které má také různou intenzitu a náročnost. Takže tam můžete cvičit podle věku a aktuálního zdravotního stavu. Dá se to udělat i lehčí formou pro začátečníky, není tedy zapotřebí se bát ani tohoto cvičení které je všestranné. Protahuje i posiluje svalstvo zároveň.

A pak bych ještě zmínila, kromě klasické chůze, kdy jdeme na procházku ven, tak když začíná být špatné počasí, existují skupinové lekce tzv. H.E.A.T. programu, které představují cvičení vycházející z přirozeného lidského pohybu, tedy chůze. Což je intervalový aerobní trénink na chodicích pásech. Chodí se rychleji či pomaleji, instruktor určuje intenzitu. A přidává se k tomu i nějaký hudební doprovod.

Lada Klokočníková a Gabriela Bašková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s instruktorkou jógy a dalších cvičebních technik Gabrielou Baškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.