Zámek Sychrov láká návštěvníky na Rudu Pivrnce

30. březen 2012

Brány hradů a zámků v Libereckém kraji se po dlouhé zimě opět otvírají

V letošním roce se o hrady a zámky zajímá také známá kreslená postavička výtvarníka Petra Urbana - Ruda Pivrnec. Kreslený milovník dobrého piva Ruda Pivrnec se na turistiku připravil. Už navštívil Sychrov a Hrubý Rohozec a postupně se představí na všech hradech a zámcích.

Zámek Sychrov si pro návštěvníky připravil několik bonbónků. Tím nejsladším je určitě výstava s názvem Dobře utajené housle, která je přenese do pracovny a obývacího pokoje Miroslava Horníčka.

Návštěvníky v letošní sezóně čeká řada nových expozic. Například Zákupy se pyšní císařskou jídelnou, tak jak ji znal a užíval Ferdinand V., zámek Grabštejn zase bytem nadlesního, který obýval jeden z vyšších úředníků bývalých hraběcích majitelů Clam-Gallasů.

Také na zámku Hrubý Rohozec se návštěvníci můžou podívat do nově upravených místností. Připravený je nově upravený pokoj hraběte Kuna de Four Walderode. Patřil k těm, které tu měli příbuzní majitelů neustále k dispozici.

Vedle tohoto pokoje se tu letos také lidé dostanou do jídelny a kuchyně pro služebnictvo.

Všechny opravy se tu ale dělají co nejlevněji. Národní památkový ústav se nechce do ukončení soudního sporu o vlastnictví pouštět do nákladnějších oprav. I tak se alespoň podařilo vymalovat loveckou chodbu.

autoři: leš , Eva Malá
Spustit audio