Zámek Hrubý Rohozec u Turnova zve na vánoce šlechticů i služebnictva

27. prosinec 2013

Zámek Hrubý Rohozec u Turnova se už počtvrté o Vánocích otevřel návštěvníkům. Až do Nového roku nabízí speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Návštěvníci se tam například dozvědí, jaké dárky dávali před téměř sto lety šlechtici služebnictvu a co nacházeli pod vánočním stromkem sami.

„Krásné jsou tady ty doplňky, kabelky, štuclík je zajímavý," obdivovala dárky pro hraběnku z rodu Des Fours-Walderode jedna z návštěvnic. Pánům se zase líbily krásně zdobené lovecké zbraně.

Jan Špaček, který má letos za sebou už čtyřicátou prohlídku zámku, si fotil elegantní hraběcí vycházkovou hůl zakončenou srnčím kopýtkem a hračky pro hraběcí synky: "Mně zaujal ten kůň, protože po svém dědovi mám doma koně, který ho měl taky po svém dědovi, takže je z konce 19. století a je to taková dobrá vzpomínka."

Průvodce Vladimír Tregl ukazuje v modrém salonu další dárky, které dostávala malá hrabata: "Můžete vidět model zaoceánského parníku. Jsou tam i malé dětské brusličky i badmintonové rakety."

Návštěvníci speciální vánoční prohlídky na Hrubém Rohozci si mohou prohlédnout i nazdobenou štědrovečerní tabuli. Podávala se zvěřina, pstruzi, vánočka i cukroví. Nezapomínalo se ani na služebnictvo.

Na vánočním stromku v lokajně visely například jitrnice nebo jelítka. Na těchto uzeninách si pochutnávali sluhové, kuchařky i uklízečky. Jedlý stromeček mohli odstrojovat až po Novém roce.

"Vlastně šestého, kdy končil celý ten vánoční čas. Na Tři krále se svolalo služebnictvo, hrabě poděkoval za práci, zatleskal a potom služebnictvo skočilo na stůl a nastalo kácení stromu. Přičemž hraběcí rodina tam stála a bavila se tím, jak se všichni přetahují o ty dary. Protože platilo pravidlo, co si urveš, je tvoje," popisuje Vladimír Trégl.

Spustit audio