Žáci jedné třídy na liberecké škole už nemusí mazat tabuli. Je totiž digitální

2. říjen 2014

Třída 5. B v liberecké Základní škole v Husově ulici je jednou z 12 vybraných tříd v Česku, kde učitelé a školáci testují moderní způsob vyučování pomocí tabletů a dotykových obrazovek. Takzvanou školu dotykem dostalo za úkol během tohoto školního roku vyzkoušet 29 žáků a paní učitelka Anna Jassová.

„Musíte dát: připojit k hodině. Kubíku, dej si, prosím, tablet na lavici," instruuje děti paní učitelka. Na obrazovkách tabletů i na digitální dotykové tabuli se všem školákům zobrazil text v pracovním listě.

„Abych měla jistotu, že opravdu každý tam má pracovní list, mohu si v aplikaci dát monitorování studentů, kde teď vidím, co dělají. Takže v momentu, kdy se odpojí a jdou jinam, nebo si začnou kreslit, vidím, kdo si tam kreslí a dělá něco jiného."

Anna Jasová také vidí, kdo je offline a že tedy chybí, takže si to může zaznamenat do třídnice. Školáci mohou do tabletů tužkou psát. Třeba německý diktát, protože se jedná o třídu, kde vyučuje jazyk rodilá mluvčí Anike.

Paní učitelka Jassová může na svém tabletu práci každého žáka zkontrolovat. Když dělají děti různé testy z matematiky, češtiny nebo vlastivědy, ví okamžitě, kolik dostaly bodů a jaké otázky jim dělaly problémy. Otázky i odpovědi jsou výrazně barevně orámované

„Dobře bylo žluté. Takže 17 odpovědí bylo správně a 10 špatně."

Školáci ještě dostávají úkol, který si mohou udělat o přestávce, protože tablety si děti domů neberou. Speciální program neboli aplikace každému z nich navolí nějaké zvíře, o kterém si pak musí najít na internetu informace. Někdo byl lední medvěd, jiný hroch.

„Já jsem pavouk. Najdu si o něm věci ve Wikipedii a dám to do překladače. Použiju i vlastní zkušenost,“ říká Filip.

Nadšené z tabletů jsou všechny děti. I Eliška:

„Je to hodně dobré, lepší než předtím, že můžeme i o přestávkách hrát PixWords a že je to taky zábavnější."

PixWords je docela obtížná křížovka s obrázky, takže zábava o přestávkách znamená i prověřování slovní zásoby.

Tradiční způsoby výuky zůstávají

Podle ředitelky Blanky Reindlové ale učitelka a školáci používají i běžné způsoby výuky. Učebnice a sešity, ústní výklad a zkoušení. Takže školní tašky mají stejně těžko jako předtím.

„V rámci hodiny je to vlastně krátká vsuvka, 10-15 minut, kdy učitel tablet s dětmi využívá."

Digitální třídu za jeden milion korun dostala škola s rozšířenou výukou jazyků v Husově ulici v Liberci od neziskové organizace EDULAB, kterou podporuje výrobce elektroniky.

Miluše Vondráková z EDULABu připomněla, že projekt Škola dotykem má za cíl zjistit přínos dotykových technologií pro výuku. Na severu Čech je digitální třída ještě v Lounech.

„Vybrali jsme 12 škol z celé ČR, máme zastoupené 1. a 2. stupně, gymnázia a výstupem projektu bude výzkumná zpráva,“ řekla Vondráková.

Spustit audio