Začal soud s lékařem Bartákem, který údajně plánoval vraždy

12. listopad 2014

V Liberci dnes začal soud s lékařem Jaroslavem Bartákem. Líčení začalo jeho výpovědí. Podle obžaloby plánoval vraždy tří lidí a vydírání dalších tří lidí, aby se pomstil za své předchozí odsouzení. Od loňského roku si odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek. Hrozí mu 15 až 20 let.

„Na pana doktora Bartáka je podána obžaloba pro přípravu zločinu vraždy a pro přípravu zločinu vydírání. Jedná se poměrně o neobvyklou kauzu. Já jsem nikdy v minulosti přípravy vražd nesoudila. Navíc tady je to o to závažnější, že se jedná o více postižených," říká soudkyně Eva Drahotová, která má Bartákův případ přidělený.

Spoluvězeň Bartáka dnes u soudu potvrdil, že vraždy a vydírání plánovali. Plán měl na papíře i nahraný. Nahrávací zařízení měl v hodinkách. Potvrdil způsob zabití i to, že měl od každého vymoct peníze v řádu deseti milionů korun.

Za úkol měl najmout cizince. Společně pak měli přes Polsko najatým vrtulníkem odletět do Běloruska. Svědek to oznámil policii. Jak u soudu řekl, i proto, že to na něj, jako na starého kriminálníka, bylo dost. Obával se, že kdyby odmítl, mohl by to vykonat někdo jiný.

Podle Bartáka šlo o debaty v alkoholovém opojení, které nemyslel vážně: "Nikoho jsem zavraždit nechtěl," uvedl.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy loni od října do listopadu ve Vazební věznici v Liberci.

Zemřít měli Šándor, Choděra a Freimann

Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann.

Podle Bartákova spoluvězně měli Šándora zabít najatí bývalí ruští vojáci v metru vystřelovacím nožem a Freimann měl zemřít po požití několika litrů tvrdého alkoholu. Způsob Choděrovy smrti prý Barták nespecifikoval.

Bartákův spoluvězeň si v Liberci odpykával desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Barták podle obžaloby zároveň plánoval, že vydíráním získá přes 80 milionů korun, které mu pomohou k útěku z vězení a vycestování do ciziny, konkrétně do Běloruska.

Jaroslav Barták u Krajského soudu v Liberci. Nově je obžalován z plánování vražd a vydírání

Barták je v současné době ve vězení. Loni byl původně potrestán 14 lety za znásilňování a vydírání svých asistentek, Nejvyšší soud ale letos v létě trest zmírnil na 12 let a částečně rozsudek zrušil.

Údajný pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování jedné bývalé asistence znovu projedná Městský soud v Praze.

Soudy Bartáka loni potrestaly za šest znásilnění, pět případů vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio