Za vraždu prodavačky ve Vratislavicích dostal pachatel 18 let

22. říjen 2018

Krajský soud v Liberci potrestal osmnácti lety vězení čtyřicetiletého muže, který v lednu zavraždil prodavačku z večerky ve Vratislavicích nad Nisou.

Obžalovaný původně tvrdil, že byl sám obětí loupeže. Z napadení prodavačky nožem ho ale usvědčily záběry z kamer v prodejně. Muž se pak ke spáchání vraždy přiznal.

Policii vypověděl, že se rozhodl jít loupit do vratislavické prodejny, aby získal 5 tisíc korun na nájem. Hrozilo mu vystěhování z ubytovny. Při loupeži mu podle jeho výpovědi „ujely nervy“ a napadl prodavačku nožem. Zasadil jí celkem 14 ran. Ženu poté nechal ležet ve skladu. Sám byl zraněný a nechal se odvézt do nemocnice.

 „Jelikož trestný čin byl spáchán zvlášť trýznivým způsobem a za účelem získat majetkový prospěch. Obžalovaný byl ohrožen trestem odnětí svobody od patnácti do dvaceti let, ale spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení a vyslovil lítost, a proto jsme uložili trest v tomto trvání,“ zdůvodnila soudkyně Eva Drahotová výši trestu.

Soud potrestal muže za vraždu prodavačky osmnácti lety vězení

Obhájkyně sice v závěrečné řeči ještě žádala soud, aby zohlednil i to, že se obžalovaný ocitl v tíživé situaci. Neměl peníze a hrozilo mu v zimě vystěhování z ubytovny. Podle soudkyně Drahotové ale nelze snížit trest kvůli tomu, že někdo řeší své dluhy napadením někoho jiného. Soud také přiznal manželovi zavražděné prodavačky 2 milióny korun za utrpěnou psychickou újmu.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně i obhájkyně si ponechaly lhůtu na dovolání. K nim se připojil i zmocněnec manžela zavražděné prodavačky. Nepravomocně odsouzený zůstává stále ve vazbě. Soud o ní rozhodl ještě před vynesením rozsudku.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související