Za údajné uplácení poslance ČSSD Ploce padlo obvinění

17. srpen 2006

Protikorupční útvar obvinil dvaačtyřicetiletého Pavla Šrytra za pokus o podplácení poslance ČSSD Pavla Ploce. Bývalý policista a Plocův spolužák údajně nabídl nově zvolenému poslanci pět milionů korun a chtěl, aby za ně přestoupil do Strany zelených. Kdyby Ploc údajný úplatek přijal, získala by koalice ODS, KDU-ČSL a zelených ve sněmovně většinu. Obviněnému muži hrozí až pět let vězení.

"Obviněný se měl tohoto trestného činu dopustit dne 5. června letošního v obci Harrachov. Tímto jednáním pak zásadně ovlivnil rozložení politického zastoupení v Poslanecké sněmovně," řekla Radiožurnálu mluvčí protikorupčního útvaru policejního prezídia Alena Vokráčková.

Pavel Šrytr, bodyguard a řidič nedávno zavražděného podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníka Tomáše Pitra, setkání s Plocem nepopírá. Tvrdí ale, že o úplatku vůbec nemluvili.

Přímý důkaz proti Šrytrovi chybí. Poté, co Šrytr odešel, Ploc o jeho návštěvě informoval nejdřív své stranické kolegy a případ se díky nim dostal na veřejnost. Policisté tak nemohli nasadit odposlechy ani připravit další schůzky mezi oběma muži a Šrytra usvědčit přímo na nich.

Podle serveru Aktuálně.cz policisté vyslechli všechny svědky včetně Šrytra, Plocovy manželky a jeho stranických kolegů. Znalecké posudky nesnižují věrohodnost Plocova svědectví. Policisté naopak nevěří verzi Šrytra, že za poslancem přijel kvůli spolupráci při koupi jednoho horského hotelu.

Olympijskému medailistovi ve skoku na lyžích Plocovi sice patří v Harrachově prosperující penzion, Šrytrem uvedený hotel ale nikdo neprodával. Ve městě po propuknutí aféry jen málokdo věřil, že by novopečenému poslanci Plocovi chtěl někdo skutečně dát pět milionů korun, pokud přestoupí ke Straně zelených a podpoří Topolánkovu vládu.

Ani po zahájení trestního stíhání Šrytra není jasné, kdo stojí v pozadí za snahou o přetažení Ploce k politické konkurenci. Sám Šrytr žádný důvod neměl a chybějí důkazy, že za úplatkem stojí jeho zaměstnavatel Pitr. S ČSSD Pitr bojuje od nástupu Jiřího Paroubka do funkce premiéra. "Nemám s tím nic společného a Pavel Šrytr také ne," uvedl Pitr k podplácení Ploce.

Ploc se dostal při červnových volbách v Libereckém kraji z pátého místa kandidátky na první místo díky preferenčním hlasům. Mezi voliči mu pomohly bývalé sportovní úspěchy. Získal stříbrnou olympijskou medaili ve skoku na lyžích v Calgary v roce 1988 a bronzovou o čtyři roky dříve v Sarajevu. Na mistrovství světa v letech na lyžích vybojoval rovněž druhé a třetí místo, patří mu dva bronzy z mistrovství světa družstev. Byl jednou druhý a jednou třetí v celkovém hodnocení Světového poháru.

autoři: rep , dka
Spustit audio