Za sklem a bižuterií chce turisty lákat Liberecký kraj

28. únor 2019 14:02

Liberecký kraj chce v budoucnu lákat návštěvníky nejen na krásnou přírodu, ale také na tradiční výrobu skla, bižuterie a šperků.

Hejtmanství se dohodlo na převzetí značky Křišťálové údolí, kterou už několik let buduje největší sklářský a bižuterní výrobce v kraji – Preciosa. Chce značku dál rozvíjet zejména v cestovním ruchu.

VIDEO: Jak vznikají korálky z Jablonecka?

Některé perličky se připravují na speciální návleky

Jsou křehké, třpytivé a touží po nich dámy nejenom v Česku, ale i ve Francii, Japonsku nebo dokonce Africe. Řeč je o fenomenálních perličkách, které se vyrábějí na Jablonecku, a ročně se jich do světa vyvezou stovky tun. Podívejte se s námi do zákulisí jejich výroby, nebo spíše zušlechťování.

Hejtmanství teď osloví 160 firem s nabídkou, zda by neměli zájem otevřít své výrobny turistům. „Jsou to firmy, které mají alespoň jednu kolekci originální, působí v Libereckém kraji a nejsou ze zahraničí, musí to být původní výroba,“ vysvětluje krajská radní Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Dlouholeté zkušenosti už mají s turisty třeba ve sklárně Novosad a syn v Harrachově na Semilsku nebo ve výrobě foukaných vánočních ozdob ve firmě Rautis v nedaleké Poniklé. Výrobu mačkaných skleněných perlí mohou turisté už dnes vidět třeba na farmě v Pěnčíně na Jablonecku.

Spustit audio

Související