Za rozdělávání ohně v Národním parku České Švýcarsko hrozí pokuta až deset tisíc korun

Správa Národního parku České Švýcarsko zintenzivnila o prodlouženém víkendu kontroly.

Strážci tam hlídkují společně s českými a saskými policisty. Můžou tak účinněji řešit přestupky neukázněných turistů, kterých rozhodně neubývá.

Strážce Miroslav Rybář se právě domlouvá s německými policisty na místech, která spolu zkontrolují. „Budeme návštěvníky usměrňovat a ve spolupráci s policií budeme působit preventivně,“ upřesňuje strážce. Během kontrol se zaměří také na používání vařičů nebo jakoukoli manipulaci s ohněm v Národním parku nebo v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

V terénu jsou podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové také policisté na koních a dron s termovizí. „Policisté na čtyřkolkách se soustředí na přístupové cesty, kde je zákaz vjezdu vozidlům, nebo zákaz táboření a rozdělávání ohně,“ říká Veronika Hyšplerová.

Od velkého požáru uplynuly téměř dva roky a strážci jsou v udílení pokut nekompromisní. Návštěvníci podle Rybáře pravidla chování stále nerespektují. „Na místě můžeme udělit jednotlivci, fyzické osobě maximálně deset tisíc korun.“ Podobné společné kontroly rozhodně nejsou poslední.

Strážci v NP České Švýcarsko o prodlouženém víkendu hlídkují společně s českými a saskými policisty
autor: hey
Spustit audio

Související