Z Pěnčína zmizí na dva tisíce tun nebezpečného odpadu

29. prosinec 2016

Lidi v Pěnčíně na Jablonecku čeká v roce 2017 příjemná změna. Z jejich obce konečně zmizí skládka ekologicky škodlivého odpadu, kterou tam mají od konce devadesátých let. Firma, která tam odpad původně navezla a měla ho odstranit, totiž zkrachovala a na sanaci dlouho nebyly peníze. Ty se těď našly. Většinu ceny za odstranění skládky nakonec zaplatí Státní fond životního prostředí, zbytek Liberecký kraj a město Železný Brod.

Ropné laguny, hromady znečištěné hlíny, sudy s chemikáliemi. staré izolační folie, pneumatiky a další odpadky. Tak vypadá už od konce devadesátých let vnitřek polorozpadlé haly bývalého zemědělského družstva. Nebezpečného odpadu je v Pěnčíně uskladněno na dva tisíce tun. Lidé z Pěnčína se dlouhodobě snažili o jeho likvidaci, ale neúspěšně. Firma Ekolimpia, která odpad původně uskladnila a zavázala se k jeho odborné likvidaci totiž nereagovala a nakonec zanikla.

V Pěnčíně jsou ropné odpady, brusné kaly a nebezpečné chemikálie.JPG

„Inspekce životního prostředí podávala trestní oznámení na toho, kdo sem odpad navážel. Ale bylo to bez úspěchu, ten člověk nebyl dostižitelný, prakticky i firma Ekolimpia dostávala pokuty, ale byly to jen formální úkony, které k ničemu nevedly,“ popisuje místostarosta Pěnčína Ivan Matějček. Inspekce životního prostředí podle něj také monitorovala možné průsaky nebezpečných látek do podzemních vod, ale průzkumné vrty žádný únik škodlivin neprokázal.

Ekologická likvidace skládky proběhne v roce 2017

Po letech dohadů, kdo sanaci zaplatí, sehnalo město Železný Brod dotaci od Státního fondu životního prostředí. Stát zaplatí 80 procent potřebné devítimiliónové částky, dvacetiprocentní spoluúčast řeší podle krajského radního Jiřího Löffelmanna ze Starostů pro Liberecký kraj nově podepsaná smlouva. Město Železný Brod už teď vybírá odbornou firmu, která odpad v příštím roce zlikviduje.

Spustit audio