Z kuchyně našich babiček! 7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly a recept na skvělý jahelník
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:38 Osobností Šarmu je dnes módní návrhářka Jiřina Tauchmanová
- 04:25 Fitness trenérka Hanka Kynychová a náš lymfatický systém
- 08:40 Vezmeme vás na radostný dámský večírek
- 13:32 Péče odborníků o předčasně narozená miminka
- 17:27 K čemu je dobrý kostival a jak si z něj udělat mast
- 22:09 Nahlédneme do kuchyně našich babiček - jáhly
- 26:32 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Co jsou jáhly? A jak prospěšné jsou pro vaše tělo?
Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné.
Čtěte také
Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla - koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník,
který můžete připravit na několik způsobů.
Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.
Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují
vlákniny.
7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly
● Jáhly jsou přirozeně bezlepkové
● Jsou dobře stravitelné
● Patří mezi nejméně alergizující potraviny
● Jsou výživné, obsahují vlákninu - pomáhají s trávením
● Snadno je připravíte
● Můžete je upravovat nasladko i naslano
● Patří mezi české tradiční potraviny
Před vařením je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout. Pozor si dejte na kvalitu při výběru. Vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte před koncem expirace a jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké.
Jak jáhly uvařit?
Propláchněte vodou a přiveďte k varu, vařte v poměru 1:2 zhruba 15 minut. Na kaši použijte 3-4 díly vody. Pokud chcete jáhly jako přílohu, orestujte je předem nasucho a pak vařte, použijte pouze 1,5 dílu vody.
Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. Jáhly seženete také ve formě vloček, instantní kaše a jako přídavek mnoha dalších různých produktů.
Jahelník
Postup:
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
- jáhly 200 g
- sůl
- vejce 4 ks - žloutky a bílky zvlášť
- moučkový cukr 150 g
- skořice ½ ČL
- rozinky 100 g
- vlašské ořechy 100 g
- sušené švestky 200 g
Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.
Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte hodinu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Do kuchyně s Pálkou? Určitě! Šéfkuchař Radek Pálka byl svátečním hostem pořadu Vaříme s Habadějem
Šéfkuchař Radek Pálka si se Zdenou Kabourkovou povídali o tom, jak dělá bramborový salát, jestli má na štědrovečerním stole kapra a co nesmí chybět u Pálků na Štěpána.
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Hejbejte se, fakt se to vyplatí! Určitě to někdy v životě oceníte, říká cvičitelka Hana Kynychová
Hostem Lady Klokočníkové je cvičitelka aerobiku a instruktorka fitness Hana Kynychová. Naposledy se v kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové sešly před dvěma lety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka