Z Jablonce odvezli už 2 200 tun sněhu

Technické služby z ulic Jablonce nad Nisou, kde od čtvrtka platí kalamitní stav, dosud odvezly 2 200 tun sněhu, z toho 1 400 tun z pátku na sobotu.

Podle mluvčí jablonecké radnice Markéty Hozové zbývá uklidit necelých deset procent z udržovaných chodníků. 143 kilometrů chodníků ve městě se v zimě udržuje 60 kilometrů, uklidit tak zbývá asi šest kilometrů. Místní silnice ve městě jsou sjízdné.

Kalamitní stav prvního stupně by přesto měl v Jablonci trvat do pondělí. „Situaci spolu se správou komunikací monitorujeme a v případě jakékoli změny jsme připraveni operativně svolat Komisi zimní údržby i během víkendu,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku Štěpán Matek (KDU-ČSL).

Kalamitní stav vyhlásila radnice ve čtvrtek, do kdy napadlo přes půl metru sněhu. Město nouzové opatření vyhlásilo, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Za pátek a noc na dnešek připadlo dalších 12 centimetrů sněhu. Mírně sněžit má i v sobotu odpoledne.

Během víkendu bude podle Hozové nadále pracovat všechna technika na plný výkon, do odklízení sněhu se opět zapojí i vězni z rýnovické věznice a lidé na veřejně prospěšných pracích. „Parkovací automaty ve městě zůstávají vypnuté, a i nadále žádáme řidiče, aby v maximální možné míře usnadnili práci úklidové technice. Upozorňujeme také, že sníh, který lidé shodí ze střech na chodník, jsou povinni si uklidit,“ dodala Hozová.

Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun. Kalamitní stav byl v Jablonci naposledy vyhlášen v polovině ledna 2017, kdy za tři dny připadlo 60 centimetrů sněhu. Nákladní auta tehdy z města odvezla přes 600 fůr sněhu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související