Vyšetřovatelé zjišťují příčinu požáru domu ve Sloupu v Čechách

15. říjen 2018

Policie a hasiči začali vyšetřovat příčinu požáru bytového domu ve Sloupu v Čechách. Požár zasáhl hlavně střechu, hasiči ho zlikvidovali během nedělního odpoledne. Záchranná služba ošetřila pět lidí, z toho tři hasiče zraněné při hašení.

Příčinu požáru budou zjišťovat hasiči i policisté. „Vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru spolu s policejním kynologem a psem, který je vycvičený na vyhledávání akcelerantů hoření.  Odhad výše škody v tuto chvíli činí jeden a půl milionu korun. Ovšem i toto je stále předmětem vyšetřování,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Hořela hlavně střecha, hasiči použili výškovou techniku

Požár bytového domu ve Sloupu v Čechách byl ohlášen v neděli odpoledne, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu. Na místě zasahovalo 9 jednotek hasičů, s deseti cisternovými stříkačkami i výškovou technikou.

"Když jednotky dorazily na místo zásahu, střecha byla zachvácená plameny. Požár poškodil celou střešní konstrukci, částečně také strop a obvodové stěny druhého nadzemního podlaží," uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

U požáru bytového domu ve Sloupu v Čechách zasahovalo devět jednotek hasičů

Šest lidí dům opustilo ještě před příjezdem hasičů, tři utrpěli šok. "Jednu osobu jsme ošetřili na místě a jednu s interním onemocněním odvezli do českolipské nemocnice," uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Požár bytového domu ve Sloupu v Čechách

Hasiči mohli zpočátku hasit jen zvenku, do podkroví jim odřízl cestu rychle šířící se požár. Uvnitř začali hasit až po 20 minutách zásahu. "Po hodině intenzivní práce hasiči museli ven z objektu, neboť se zřítila část střechy. V důsledku toho byli lehce zraněni tři hasiči," dodala Bílková.

Čerpání vody při hašení požáru

Jednoho hasiče záchranáři ošetřili na místě a dva s lehčím zraněním odvezli do českolipské nemocnice. Škodu hasiči odhadli na 1,5 milionu korun, zásahem se podařil zachránit majetek za čtyři miliony.

autoři: Ivana Bernáthová , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio