Vynikající oběd za pár korun: grenadýrmarš podle Nadi Konvalinkové
Stačí pár surovin, abyste byli šťastní a dokonale zužitkovali zbytky. Zbyly vám těstoviny a brambory? Smíchejte je a okořeňte. Celému pokrmu dá rakousko-uherskou tečku chuť osmažené cibulky. Je to jako byste jedli lehké bramborové knedlíky se zlatavou cibulkou.
- 300 g vaječných fleků
- 1 kg brambor
- 5 lžic sádla
- 2 lžíce červené sladké papriky (nejlépe maďarské)
- 3 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- Na cibulku:
- 3 velké cibule
- 2 lžíce sádla
Postup
Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky 1 x 1 cm.
Na pánvi rozpálíme sádlo a vhodíme na něj mletou sladkou papriku. Pánev odstavíme a papriku restujeme tak půl minuty, vrátíme na sporák a hned přisypeme brambory se 3–4 lžícemi vody, aby se nám nepřipalovaly a paprika nezhořkla.
Přidáme dvě lžičky soli a lžičku pepře, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Občas směs promícháme, případně podlijeme vodou.
Cibule nakrájíme na kostičky a na sádle pomalu na mírném plamenu smažíme opatrně asi 20 minut dozlatova.
Fleky vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu. Slijeme a zamícháme do měkkých brambor a mazlavé paprikovo-sádelnaté omáčky. Ozdobíme smaženou cibulkou, která dodá jídlu šmrnc.
Naďa Konvalinková
Toto jídlo naší porotkyni Pochoutkového roku moc chutná. „Je obyčejné, jednoduché a snadné i na přípravu. Jedla jsem ho často, zaprvé u Čirinky (Ireny Košíkové, kuchařky s maďarskými kořeny – pozn. red.), ale také ho pro mě vařila Květa Fialová. Chutná výborně a v jednoduchosti je síla, jak říkávala už moje babička,“ potvrzuje Naďa Konvalinková.
Naďa vařila ve své vlastní kuchyni. Během přípravy jsme si uvařili pravý anglický čaj a užili si nádherné dopoledne. S Naďou je dobře v každé chvíle a na kterémkoliv místě.