Vynález odhalí, proč svaly bolí – myotonometr vědců z TUL

2. září 2016

Vědci z Technické univerzity v Liberci zkonstruovali přístroj, kterým se dají zjistit příčiny bolesti svalů. Využijí ho zejména fyzioterapeuti a rehabilitační lékaři, kteří pracují se sportovci nebo s pacienty po mozkové mrtvici.

„Vyšetření nebolí, je neinvazivní. Pohyb přístroje je podobný jako vyšetření pohmatem u fyzioterapeuta,“ popisuje Martin Kysela, spoluautor myotonometru a pokračuje: „Elektronika umožňuje hýbat indentorem, což je nástroj, který je vtlačován do tkáně pacienta. Je to sada válcových hrotů s různými průměry.“

Myotonometr vlastně měří svalové napětí a nápad nahradit palpační vyšetření přesnějším přístrojovým měřením měl vedoucí centra sportovní medicíny Petr Šifta.

Tablet nebo notebook jako monitor

Myotonometru chybí monitor, ten se k němu teprve připojuje. „Stačí použít jakékoliv mobilní zařízení – tablet, počítač, notebook a přístroj zobrazí křivku odpovídající měřené tkáni,“ vysvětluje doktorand Martin Kysela.

Díky myotonometru je možné například po mrtvici posoudit míru hybnosti končetin, a navrhnout tak léčbu i rehabilitace. Přístroj chtějí vyzkoušet některá odborná pracoviště, například vědci z biomedicínského inženýrství na ČVUT.

Spustit audio