Vyhlídky nad Libverdou uchvátí pohledy nejen na lázeňské městečko, ale i na okolní horské masivy

8. květen 2020

V malebné kotlině podhůří severního úpatí Jizerských hor, asi třicet kilometrů od Liberce, se nachází městečko Lázně Libverda. Pro krásnou přírodu kolem i zdravé klima se stalo jedním z důležitých středisek cestovního ruchu a turistiky nejen regionu Frýdlantska, ale i celého Libereckého kraje. Městečko i okolní jizerskohorské masivy včetně Smrku, nejvyšší hory české části Jizerských hor, si můžete prohlédnout z pěti Vyhlídek nad Libverdou.

Procházku po pěti atraktivních místech si můžete užít jako zhruba půldenní výlet nebo rozplánovat na lázeňský pobyt. Na každém místě je nejen úžasný rozhled, ale i informační tabule. Na té je jedna z místních legend společně s místopisem vztahujícím se k dané vyhlídce. Dále pak panoramatická fotografie, orientační mapa obce a pohledová mapa Frýdlantska s částí Jizerských hor. Během Libverdského sochání 2009 vznikly dřevěné sochy pohádkových bytostí, které souvisí s místními pověstmi, a ty jsou dnes rozesety po jednotlivých vyhlídkách. Vyhlídková místa doplňují do dřeva vyřezávané lavice.

Vyhlídka Libverdských pramenů se nachází na severní stráni nad centrem obce nedaleko schodů k Obřímu sudu, výletní restauraci z roku 1931. Nabízí nádherný jižní pohled na dolní část Libverdy, zejména pak na lázeňský areál s kolonádou, parkem a kulisou Jizerských hor.

Vyhlídku Dobrého ducha MUHU byste pak našli na okraji lesa asi 200 metrů za Obřím sudem. A ještě o něco dál, asi 300 metrů od Obřího sudu v parčíku u hlavní silnice se nachází vyhlídka Pekelské sázky, odkud je jeden z nejkrásnějších pohledů na osadu Peklo a jeho údolí.

Lázeňská kolonáda

A ještě zbývají dvě vzdálenější vyhlídky. Vyhlídka Hájníkova kohouta se nachází na konci horní Libverdy pod bývalou Jizerskou chatou u cesty směrem do lesa k Chatě Hubertka. Poskytuje netypický západní pohled do údolí Libverdy. A poslední Vyhlídku Hejnické Madony objevíte u místního hřbitova, kde můžete obdivovat pohled na město Hejnice s Bazilikou Navštívení Panny Marie a majestátní hradbou vrcholů Jizerských hor. Zároveň Vám při otočení o sto osmdesát stupňů poskytne severní pohled na údolí Libverdy a Obří sud nad ním.

Při výletu do Lázní Libverda nezapomeňte ani na areál místních lázní s historickými budovami, kolonádou s minerálním pramenem a rozlehlý lázeňský park protkaný stezkami. Na zdatnější turisty tu čeká Sluneční cesta a řada cykloturistických stezek, pro rekreační i sportovnější vyžití vyznavačů cyklistiky. Sportovnější cyklisté si jistě nenechají ujít Singltrek pod Smrkem. V zimním období se v Lázních Libverda pravidelně udržují okruhy pro běžkaře, které mají napojení na známou Jizerskohorskou magistrálu.

 

Spustit audio