Vydejte se Libercem po stopách odsunutých Němců. Provedou vás divadelní herci

17. květen 2019 09:18

Liberečané se můžou dnes 17. května vydat na divadelní procházku s tématem odsun Němců z pohraničí, která byla oceněna v soutěži liberecký Kulturní počin roku.

Podle skutečných událostí procházku ve spolupráci s historiky připravili herci z divadla Krutý krtek, zájemce provedou Diana Čičmanová a Adam Kubišta.

Po stopách odsunutých Němců se v Liberci můžete vydat v doprovodu herců

Adam Kubišta a Diana Čičmanová jso průvodci divadelní procházkou po Liberci

Divadlo Krutý krtek, ve kterém hrají herci libereckého Naivního divadla, připravilo divadelní procházku na téma, o kterém se často nehovoří. Zájemci se s nimi mohou projít městem po stopách Němců odsunutých z pohraničí v létě roku 1945.

Bezplatná procházka začíná v osmnáct hodin před hlavním vlakovým nádražím, jak říká herec Adam Kubišta: „Z nádraží vyrážíme v šest hodin, na trase až k přehradě je celkem osm zastávek. Na každé řekneme nebo ukážeme, co se na daném místě ve skutečnosti stalo. Nikoho nesoudíme a ukazujeme věci tak, jak se staly.“

Herci na konkrétních místech města přehrají skutečné příběhy o odsunu německých obyvatel Liberce. Divadelní procházku připravili s režisérem Karlem Kratochvílem ve spolupráci s historiky, přinášejí i nová svědectví pamětníků.

Pozvánka na procházku Libercem po stopách Němců odsunutých po druhé světové válce
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio