Vydejte se do Krkonoš. Po stopách legendárního učitele Buchara

6. září 2018

V sobotu 8. září pořádá už po třicáté Klub českých turistů Jilemnice pochody věnované památce řídícího učitele Jana Buchara, velkého propagátora Krkonoš.

Turisty čekají pěší trasy o délce 6, 12, 25, 32 a 50 kilometrů a také 50kilometrová cyklotrasa. Start je od 5 do 10 hodin od jilemnického Centra zábavy. „Hlavně na delší trasy je dobré si přivstat a mít dost času na pochod,“ doporučuje bývalý předseda KČT Jilemnice Vlastimil Mejsnar. První dvě krátké trasy vedou okolo Jilemnice a skýtají krásné výhledy na okolní kopce. „Další tři vedou už do hor a všechny vedou přes horu Žalý, dvě vedou přes Rovinky třetí až přes Zlaté návrší,“ upřesňuje turista.

Plakát, pozvánka na akci

Klub českých turistů letos slaví 130 let existence a jeho jilemnický odbor je jen o rok mladší. Při této příležitosti a příležitosti 100 let od založení republiky začíná ve foyer Kina 70 v jilemnickém kulturním domě Jilm Jubilejní výstava, která mapuje začátky i postupy klubů turistů v Libereckém kraji a samozřejmě i podíl řídícího učitele Jana Buchara na rozvoji turistiky ve všech ročních obdobích.

Pochod na jeho počest se v Jilemnici zrodil při příležitosti stého výročí místního Klubu českých turistů, protože Jan Buchar je velkou zdejší legendou.

Jan Buchar byl učitelem, ale i zakladatelem lyžování a turistiky v Krkonoších
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.