Vrtule větrníků u Andělky se roztočily naplno. Místní se s nimi smířili

1. srpen 2013

U Andělky na Frýdlantsku začala po několikaměsíčním zkušebním provozu naplno fungovat šestice větrných elektráren. Ještě před dvěma lety byly proti ní dvě třetiny místních lidí, kteří podepsali nesouhlasnou petici. Nakonec se ale obě strany domluvily a lidé se s větrníky smířili. I když jim občas schází třeba signál na mobilních telefonech.

„Já si myslím, že to lidi podepisovali hlavně kvůli signálu," vysvětluje mladá žena, která přišla na slavnostní zprovoznění větrníků. Podle Zdeňka Zahrádky z Andělky šlo o to, že se lidem zhoršoval televizní signál. Vymohli si nakonec u provozovatele satelity.

A to přesto, že už dříve řada z nich lépe chytala Poláky nebo Němce, protože Andělka leží přímo na hranici tří států. Teď je obraz o něčem jiném. "Dobrý, ale na telefonu jsem třeba čtyři hodiny bez signálu." Potvrzuje to i kamarádka jeho ženy. "Nemůžu se jí dovolat." Teď místní usilují o dohodu s mobilními operátory a vylepšení signálu.

Hluk místní moc neřeší, fukary v bývalém prasečinci byly stokrát horší, říká cyklista, který se jel na větrníky podívat. "Ty větrníky ani moc nehlučí. Celkem je to takové klidné. Ale když jsem blíž, tak je slyšet takový ten odpor, jak to zabírá. Jak jsem šlapal nahoru, tak jsem to v určitých místech slyšel.“

„Lepší tohle, než aby tady stály komíny,“ uzavírá diskusi andělská hasička. Svými protesty ostatně místní docílili toho, že provozovatel daroval obci milión korun a každý rok dostane z prodeje větrné energie minimálně 600 tisíc korun. Andělka toho potřebuje hodně, dodává pan Zdeněk. "Mohli by udělat světla nová, řad vody a dodělat silnice.“

Peníze sice zkasíruje pověřená obec Višňová, ale ta je podle starostky Vladimíry Erbanové chce opravdu dát do Andělky. „Ukazuje se, že Andělka opravdu ty peníze nedostávala, takže cesty jsou v dezolátním stavu, po pondělní průtrži mračen tam jsou dva propustky pryč, takže s tím budeme muset něco dělat.“

"Potok Boreček nás bolí, zaplavuje, takže lidi mi chodí nadávat, že je to zase vyplavilo. Kulturák potřebujeme opravit, takže ty peníze budeme sypat tam," ujišťuje starostka.

Podle jednoho ze zástupců firmy, která větrníky postavila, Lumíra Paška, se ani nepotvrdily obavy místních milovníků ptactva, že by vrtule ohrožovaly vzácné vodní ptáky, kteří hnízdní nedaleko na rybníku Dubák. Potvrdil to ornitologický výzkum.

"Můžu říct, že po dvouletém monitoringu nebyl zaznamenán žádný případ, že by vrtule na této lokalitě usmrtily nějakého ptáka ani netopýra."

Větrné elektrárny pokřtil Stanislav Buchta, který měl její výstavbu na starosti: dostaly jméno Andělka, Anička, Barborka, Hubert, Florián a Petr. Smutno jim prý nebude, že jich je jen šest, na polské a německé straně jsou jich lesy a další podle starostky přibudou.

"Poláci chtějí stavět dalších 52, takže prostě trendem současné doby jsou větrníky a asi si na to budeme muset zvykat," dodává.

Spustit audio